106415
Book
In basket
Przysmaki kresowe we współczesnej kuchni / Waldemar Kurowski. - Poznań : Olimp Media, copyright 2009. - 154, [6] stron : ilustracje; 20 cm.
(Polskie Tradycje Kulinarne)
Przysmaki kresowe to zbiór przepisów pochodzących z kuchni dawnego wschodniego pogranicza naszego kraju. Autor, gromadząc przepisy, wspomagał się kulinarną wiedzą rodowitych kresowiaków. Kuchnia kresowa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, stanowi połączenie tradycji szlacheckich i mieszczańskich z chłopskimi. Stąd w Przysmakach kresowych zostały zebrane receptury zarówno na dania proste, np. kotlety z kaszy gryczanej czy kapuśniak żmudzki, jak i na potrawy wykwintne, np. zupę rakową czy szczupaka w jarzynach. Znajdziecie tu przepisy na sztandarowe pozycje kuchni kresowej – m.in. kołduny litewskie, barszcz ukraiński, cepeliny i kutię – oraz na mniej znane specjały, takie jak rolady połtawskie czy sandacza nadziewanego kaszą.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again