Sobczak Paweł
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(2)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(2)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(2)
F.4 Dzieci - Mickiewicza
(2)
F.6 Dzieci - Tańskiego
(2)
F.7 - Zygmuntowska
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(665)
Kochanowski Jan
(490)
Sobczak Paweł
(-)
Konopnicka Maria
(425)
Popławska Anna (filolożka)
(403)
Fabianowska Małgorzata
(335)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Zarawska Patrycja (1970- )
(302)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(300)
Trzeciak Weronika
(262)
Steel Danielle (1947- )
(261)
Krasicki Ignacy
(251)
Włodarczyk Barbara
(249)
Ludwikowska Jolanta (1962- )
(246)
Boy-Żeleński Tadeusz
(244)
Leśmian Bolesław
(243)
Drewnowski Jacek (1974- )
(234)
Słowacki Juliusz
(233)
Roberts Nora (1950- )
(226)
Rzehak Wojciech (1967- )
(225)
Mosiewicz-Szrejter Maria (1971- )
(223)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(219)
Christie Agatha (1890-1976)
(218)
Zimnicka Iwona (1963- )
(212)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(207)
Goliński Zbigniew
(201)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(199)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(195)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(195)
Czechowicz Józef
(188)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(183)
Mickiewicz Adam
(183)
Orzeszkowa Eliza
(180)
Ławnicki Lucjan
(180)
Marciniakówna Anna
(175)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(167)
Braiter-Ziemkiewicz Paulina (1968- )
(162)
Shakespeare William (1564-1616)
(162)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(162)
Jachowicz Stanisław
(161)
Domańska Joanna (1970- )
(159)
Praca zbiorowa
(159)
Dumas Alexandre (1802-1870)
(154)
Prus Bolesław (1847-1912)
(154)
Kraszewski Józef Ignacy
(153)
Beaumont Émilie (1948- )
(152)
Szulc Andrzej
(152)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(148)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(147)
Nożyńska-Demianiuk Agnieszka (1964- )
(147)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(146)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(142)
Baudelaire Charles
(140)
Morsztyn Jan Andrzej
(139)
Lech Justyna
(138)
Prus Bolesław
(138)
King Stephen (1947- )
(137)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(134)
Strzałkowska Małgorzata (1955- )
(134)
Mazan Maciejka
(131)
Rolando Bianka
(131)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(129)
Astley Neville
(128)
Grimm Wilhelm (1786-1859)
(127)
Siemianowski Roch (1950- )
(127)
Lange Antoni
(126)
Baker Mark (1959- )
(125)
Królicki Zbigniew A. (1954- )
(125)
Kozłowska Urszula (1958-2018)
(124)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(123)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(122)
Goscinny René (1926-1977)
(121)
Tuwim Julian (1894-1953)
(121)
Sandemo Margit (1924-2018)
(120)
Szal Marek
(120)
Fabisińska Liliana (1971- )
(118)
Kraśko Jan (1954- )
(116)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(116)
Głowińska Anita
(114)
Coben Harlan (1962- )
(113)
Mortka Marcin (1976- )
(113)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(113)
Christie Agatha (1890-1976). Herkules Poirot
(112)
Doyle Arthur Conan (1859-1930)
(112)
Lenartowicz Teofil
(112)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(112)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(111)
Ross Tony (1938- )
(111)
Mróz Remigiusz (1987- )
(109)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(108)
Lien Merete (1952- )
(108)
Cieślik Donata
(107)
Drabik Wiesław (1956- )
(105)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(105)
Liebert Jerzy
(105)
Zarawska Patrycja
(105)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
1990 - 1999
(2)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Atmosfera
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Deszcz
(1)
Efekt cieplarniany
(1)
Freony
(1)
Klimat
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Powietrze
(1)
Gatunek
Publikacje dla dzieci
(2)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Koniec tekstu na s. [3] okł.
Spis treści: 1. Co to jest kwaśny deszcz?, 2. Zanieczyszczenia powietrza, 3. Jak kwaśne są kwaśne deszcze?, 4. Wpływ na roślinność: uprawy i drzewostan, 5. Wpływ kwaśnych opadów na wody i zwierzęta, 6. Uszkodzenia różnych materiałów i budowli, 7. Zakwaszenie środowiska a zdrowie ludzi, 8. Globalny problem - zakwaszenie środowiska, 9. Kwaśny deszcz, a ozon i efekt cieplarniany, 10. Co można zrobić?, 11. Postawy: Gra w role, 12. Prace w terenie: pomiary kwasowości opadów, 13. Prace w terenie: porosty, 14. Prace w terenie: drzewa, 15. Prace w terenie: zwierzęta, 16. Prace w terenie: techniki prowadzonych badań.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502/504 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502/504 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502/504 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Koniec tekstu na s. [3] okł.
Spis treści: 1. Ozon i efekt cieplarniany: wprowadzenie - Ozon, efekt cieplarniany, 2. Przyziemna warstwa ozonu - Wprowadzenie - Wpływ warunków klimatycznych - Oddziaływanie na zdrowie ludzi i materiały - Oddziaływanie na roślinność, 3. Ozon w stratosferze - Wprowadzenie - problemy, 4. Efekt cieplarniany- Wprowadzenie - Badanie problemu - Skutki w przyszłości, 5. Co można zrobić? - W domu i w szkole, 6. Co sam możesz zrobić?, 7. Postawy - "Gra w role", 8. Budowa stacji meteorologicznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502/504 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502/504 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502/504 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 50
E-book
W koszyku
Prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie i rozwój człowieka, a także utrzymanie dobrostanu. W dobie żywności wysoko przetworzonej, dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych bywa trudne, mimo powszechnie występującej nadkonsumpcji. Spożywanie żywności wysoko przetworzonej może prowadzić do niedoboru wielu składników odżywczych, a w szczególności do niedoboru substancji aktywnych biologicznie. Nieodpowiednie zachowania żywieniowe prowadzą do powstawania schorzeń i dysfunkcji na wielu poziomach funkcjonowania organizmu, coraz częściej nazywanych chorobami cywilizacyjnymi, tj. m.in. otyłość, cukrzyca, miażdżyca, a także alergie, pseudoalergie i nietolerancje pokarmowe. Odpowiednie zachowania żywieniowe pozwalają uzyskać dobrostan w organizmie człowieka. Prowadzą do utrzymania masy ciała w normie oraz urody na lata, czyli pięknych włosów, paznokci i jędrnego, młodego ciała. Prawidłowe zachowania konsumenckie sprawiają, że organizm przyjmuje odpowiednio zbilansowaną dietę, bogatą w związki odżywcze, takie jak: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, witaminy rozpuszczalne w wodzie, składniki mineralne – makro i mikro. Należy pamiętać o indywidualnym zapotrzebowaniu organizmu. Osiągnięcie tego celu związane jest z regularnym wprowadzaniem bioróżnorodnych, naturalnych składników odżywczych do konsumowanych porcji żywieniowych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej