Szczęsny Grzegorz
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Dziecięca
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(665)
Kochanowski Jan
(490)
Szczęsny Grzegorz
(-)
Konopnicka Maria
(425)
Popławska Anna (filolożka)
(403)
Fabianowska Małgorzata
(335)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Zarawska Patrycja (1970- )
(302)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(300)
Trzeciak Weronika
(262)
Steel Danielle (1947- )
(261)
Krasicki Ignacy
(251)
Włodarczyk Barbara
(250)
Ludwikowska Jolanta (1962- )
(246)
Boy-Żeleński Tadeusz
(244)
Leśmian Bolesław
(243)
Drewnowski Jacek (1974- )
(235)
Słowacki Juliusz
(233)
Roberts Nora (1950- )
(226)
Rzehak Wojciech (1967- )
(225)
Mosiewicz-Szrejter Maria (1971- )
(223)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(219)
Christie Agatha (1890-1976)
(218)
Zimnicka Iwona (1963- )
(212)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(205)
Goliński Zbigniew
(201)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(198)
Dug Katarzyna
(198)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(196)
Baczyński Krzysztof Kamil
(195)
Czechowicz Józef
(188)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(183)
Mickiewicz Adam
(183)
Orzeszkowa Eliza
(180)
Ławnicki Lucjan
(180)
Marciniakówna Anna
(175)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(167)
Braiter-Ziemkiewicz Paulina (1968- )
(162)
Shakespeare William (1564-1616)
(162)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(162)
Jachowicz Stanisław
(161)
Domańska Joanna (1970- )
(159)
Praca zbiorowa
(159)
Dumas Alexandre (1802-1870)
(154)
Prus Bolesław (1847-1912)
(154)
Kraszewski Józef Ignacy
(153)
Beaumont Émilie (1948- )
(152)
Szulc Andrzej
(152)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(148)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(147)
Nożyńska-Demianiuk Agnieszka (1964- )
(147)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(146)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(143)
Baudelaire Charles
(140)
Morsztyn Jan Andrzej
(139)
Lech Justyna
(138)
Prus Bolesław
(138)
King Stephen (1947- )
(137)
Strzałkowska Małgorzata (1955- )
(135)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(134)
Mazan Maciejka
(131)
Rolando Bianka
(131)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(129)
Astley Neville
(128)
Grimm Wilhelm (1786-1859)
(127)
Siemianowski Roch (1950- )
(127)
Lange Antoni
(126)
Baker Mark (1959- )
(125)
Królicki Zbigniew A. (1954- )
(125)
Kozłowska Urszula (1958-2018)
(124)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(123)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(122)
Goscinny René (1926-1977)
(121)
Tuwim Julian (1894-1953)
(121)
Sandemo Margit (1924-2018)
(120)
Szal Marek
(120)
Fabisińska Liliana (1971- )
(118)
Kraśko Jan (1954- )
(116)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(116)
Głowińska Anita
(114)
Coben Harlan (1962- )
(113)
Mortka Marcin (1976- )
(113)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(113)
Christie Agatha (1890-1976). Herkules Poirot
(112)
Doyle Arthur Conan (1859-1930)
(112)
Lenartowicz Teofil
(112)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(112)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(111)
Ross Tony (1938- )
(111)
Mróz Remigiusz (1987- )
(109)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(108)
Lien Merete (1952- )
(108)
Cieślik Donata
(107)
Drabik Wiesław (1956- )
(105)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(105)
Liebert Jerzy
(105)
Zarawska Patrycja
(105)
Rok wydania
2000 - 2009
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Chemia
(1)
Gatunek
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Forma i typ
Temat
Dziedzina i ujęcie
Na okł. podtyt.: bezpieczne eksperymenty.
Spis treści: Doświadczenia: 1. Pod ciśnieniem - Jak ściskanie wpływa na substancje?, 2. Lemoniady w rządzie - Prawdziwa cytryna czy sztuczny smak?, 3. Nic do wąchania - Zapach i tajemnica "niuchania", 4. To lakmus! - Robimy paski testujące (kwas czy zasada), 5. Ostry ogórek - Przemiana chemiczna zwana marynowaniem, 6. Zła krowa? - Bezsmakowytest dla kwaśnego mleka, 7. Mniej znaczy bardziej - Dla większego stężenia odparuj!, 8. Gotowanie a pH - Wpływ gotowania na poziom pH, 9. Idziemy do przodu - Reakcja między zasadą i kwasem, 10. Witamy roztwory - Zrozumienie podstawowych terminów chemicznych, 11. Precz, stara pleśni! - Chleb będzie dłużej świeży dzięki dodatkom, 12. Schwytany węgiel - Reakcja spalania, 13. Tik-tak - Jak długo utleniają się metale?, 14. Zżółknięta łata - Rośliny zielone i fotosynteza, 15. Bez bąbelków - Zmniejszanie karbonizacji w napojach gazowanych, 16. Jak elektryzująco! - Badanie przewodnictwa materii, 17. potępiamy zanieczyszczenia - Woda rozcieńcza, ale zanieczyszczenie pozostaje, 18. Żadnego syropu - Pojęcie lepkości, 19. Głowa jajka - Badanie reakcji endotermicznych w jajkach, 20. Jeden luks - Zrozumienie reakcji egzotermicznej, 21. Nie blaknij - Naturalne barwniki i światło, 22. Wszystko wyczyści! - Zawiesina - "magiczna sprzątaczka", 23. warte czekania - Od niedojrzałego owocu do fermentacji, 24. Słodsza słodycz - Naturalny cukier czy chemiczny substytut, 25. Bez łez - Pokonanie oparów soku cebuli, 26. Sos jako środek czyszczący - Naturalny pogromca nalotu, 27. Drożdżowa bestia - Fermentacja dowodzi, że drożdże są żywe, 28. Gigantyczne bańki - Bezpieczny i naturalny roztwór, 29. Inna cebula - Zmiana smaku cebuli przez gotowanie, 30. Trawienie pokarmu - Rozpuszczanie pokarmu w kwasach, 31. Pozostawione ślady - To znajduje się w wodzie, 32. Jeszcze raz i jeszcze raz - Uściślenie danych pozwoli na powtórzenie wyników, 33. Malowanie lukrem - Mieszanie barwników, 34. Kolorowe przebranie - Węch i smak - one grają w jednej drużynie, 35. Zmieniłeś się! - Przemiana fizyczna a chemiczna, 36. Aromat w kostce - Uwalnianie zapachu za pomocą ciepła, 37. Na szczycie - Ugotowane mydło pływa!, 38. Podstawy budowania - poznawanie okresowego układu pierwiastków, 39. Naprężenia precz! - Wpływ warunków atmosferycznych na elastyczność, 40. Ciężki gaz, człowieku - Uwalnianie gazu z pułapki, aby zgasiś płomień, 41. Posmakuj sobie - Słodycz cukru to sprawa chemii, 42. Wyrównanie - Olej i woda nie mieszają się... zazwyczaj, 43. Budowanie bloków - Wznoszenie naturalnych struktur krystalicznych, 44. Chłodne ubrania - Szukanie materiałów, które "oddychają", 45. Poza środkiem - Podział płynów ze względu na gęstość, 46.To nie tylko zwykły deser - Testowanie połączonych smaków, 47.Ooszukiwanie zmysłów - Zmieniamy kolor jedzenia.
Książka zawiera ponad 40 doświadczeń, dzięki którym można lepiej zrozumieć przydatność i występowanie procesów chemicznych w codziennym życiu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej