Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(1)
Wypożyczalnia Młodzieżowa
(1)
Autor
Gorecka-Wencel Krystyna
(1)
Pospieszyńska Katarzyna
(1)
Zawistowska Zofia (1900-1981)
(1)
Rok wydania
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Kuchnia żydowska
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnie narodowe mają na ogół wyraźne korzenie. Wyrastają z dwóch, trzech tradycyjnech produktów lub potraw. Kuchnia włoska słynie z makaronów, sosów pomidorowych i oliwy, meksykańska z ostrych sosów, kukurydzy, fasoli i świeżej papryki, domeną Francuzów są wina, sery, sosy. Niczego podobnego nie da się powiedzieć o kuchni żydowskiej - jest ona tyglem, w którym mieszają się różne tradycje, a tym samym i przeróżne potrawy. Żyd - tułacz nie stronił od dań spotykanych na szlaku swych wędróek pod warunkiem, że można je było przystosować do wymogów natury religijnej...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przetwory domowe / Zofia Zawistowska. - Wydanie 2. - Warszawa : Warszawskie Wydawnictwo Prasowe, 1988. - 125 stron : ilustracje ; 24 cm.
Wydawnictwo specjalne Redakcji Tygodnika Zwierciadło.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej