Mięso
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(5)
F.1 - Botaniczna
(1)
F.5 Dorośli - Mickiewicza
(1)
F.6 Dorośli - Tańskiego
(2)
Autor
Drukort Magdalena
(1)
Olszewski Adam
(1)
Poszepczyński Władysław
(1)
Stefaniak Monika
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Szymanderska Hanna. Kanon tradycyjnej kuchni polskiej
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Szkoły zawodowe
(1)
Temat
Rodzina
(2437)
Kobieta
(2375)
Przyjaźń
(2040)
Relacje międzyludzkie
(1307)
Tajemnica
(1280)
Mięso
(-)
Miłość
(1236)
II wojna światowa (1939-1945)
(1163)
Zwierzęta
(1019)
Rodzeństwo
(919)
Magia
(850)
Nastolatki
(782)
Zabójstwo
(726)
Relacja romantyczna
(681)
Małżeństwo
(678)
Dzieci
(650)
Psy
(642)
Dziewczęta
(633)
Sekrety rodzinne
(627)
Śledztwo i dochodzenie
(620)
Literatura polska
(603)
Żydzi
(529)
Boże Narodzenie
(524)
Policjanci
(514)
Uczucia
(514)
Uczniowie
(484)
Władcy
(482)
Życie codzienne
(479)
Koty
(465)
Polacy za granicą
(459)
Uprowadzenie
(451)
Trudne sytuacje życiowe
(449)
Osoby zaginione
(433)
Młodzież
(418)
Matki i córki
(417)
Przestępczość zorganizowana
(404)
Dziennikarze
(398)
Lekarze
(389)
Dojrzewanie
(388)
Wakacje
(370)
Ludzie a zwierzęta
(367)
Historia
(363)
Wybory życiowe
(362)
Język angielski
(359)
Arystokracja
(351)
Pisarze polscy
(344)
Język polski
(336)
Podróże
(335)
Poszukiwania zaginionych
(334)
Wojsko
(328)
Superbohaterowie
(316)
Zemsta
(309)
Śmierć
(308)
Prywatni detektywi
(302)
Zakochanie
(293)
Dziecko
(291)
Seryjni zabójcy
(283)
Humor
(281)
Kultura
(273)
Czarownice i czarownicy
(269)
Pisarze
(266)
Polityka
(265)
Politycy
(264)
Chłopcy
(260)
Filozofia
(260)
Sztuka
(255)
Ojcowie i córki
(254)
Walka dobra ze złem
(252)
Samotność
(251)
Wychowanie w rodzinie
(251)
Poezja polska
(250)
Duchy
(247)
Dziadkowie i wnuki
(242)
Sieroty
(241)
Mężczyzna
(233)
PRL
(233)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(229)
Polacy
(226)
Zdrada
(223)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(222)
Władza
(218)
Czarodzieje
(217)
Szlachta
(216)
Więźniowie obozów
(216)
Podróże w czasie
(215)
Samorealizacja
(214)
Duchowieństwo katolickie
(209)
Wsie
(207)
Pomaganie
(204)
Odżywianie
(203)
Chrześcijaństwo
(200)
Księżniczki i królewny (postacie fikcyjne)
(199)
Obyczaje i zwyczaje
(199)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(195)
Szpiegostwo
(195)
Terroryzm
(195)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(191)
Wojna 1939-1945 r.
(190)
Przedsiębiorstwo
(188)
Wojna
(188)
Holokaust
(185)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Po prostu - mięso z ziemniakami / [red. Magdalena Drukort]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2012. - 141, [3] s. : ilustracje kolor. ; 25 cm.
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Oddajemy w Twoje ręce 120 przepisów na dania z drobiu, cielęciny, wieprzowiny, wołowiny, a także królika, jagnięciny i dziczyzny. Prezentujemy specjały pieczone (również na grillu), duszone, gotowane i smażone. Znajdziesz tu m.in.: jogurtowe udka kurczaka, kaczkę na słodko, schab zapiekany w kapuście, pieczeń wołową nadziewaną szalotką, orzechowe pulpety z sosem śliwkowym, gulasz segedyński i sznycle wiedeńskie. Każdej recepturze na potrawę mięsną towarzyszy pomysł na przyrządzenie ziemniaków. Można je przecież zaserwować nie tylko gotowane, ale też smażone, pieczone w piekarniku lub na ruszcie z dodatkiem różnych przypraw czy sera, wreszcie w postaci frytek, smażonych w głębokim tłuszczu kulek albo kremowego purée.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Technologia przetwórstwa mięsa / Adam Olszewski. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2002. - 363, [1] strona, [12] kart tablic : ilustracje (w tym kolorowe), mapy ; 24 cm.
Oto książka, w której przedstawiono całość zagadnień dotyczących nowoczesnego przetwórstwa mięsa. Omówiono w niej m.in. metody uboju zwierząt rzeźnych, sposoby rozbioru tusz, produkcję wędlin, tłuszczów jadalnych i konserw oraz metody utrwalania mięsa i jego przetworów. Opisano także najnowsze procesy technologiczne i zastosowanie w nich nowoczesnych urządzeń produkcyjnych. Uwzględniono problemy higieny produkcji i higieny pracy. Podano zasady HACCP, GMP i GPH oraz zamieszczono odpowiednie normy ISO 9000. W drugim wydaniu podręcznika uaktualniono m.in. wykaz dozwolonych substancji dodatkowych dopuszczonych do stosowania w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych, a także obowiązujące przepisy dotyczące przetwórstwa mięsa. Ponadto podano nową klasyfikację tusz zwierząt rzeźnych w systemie SEUROP. Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów zdobywających zawód rzeźnika-wędliniarza.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636/639 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe przetwory z mięsa / W. Poszepczyński. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1985. - 107, [5] s. : il. ; 14 x 21 cm.
Forma i typ
Temat
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dania mięsne / zebrała Monika Stefaniak. - Kielce : O-press, [2005]. - 112 s. : il. ; 21 cm.
(Kuchnia Polska)
Forma i typ
Temat
Kolekcja Kuchnia Polska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kanon tradycyjnej kuchni polskiej / Hanna Szymanderska)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mięsa na zimno : sprawdzone przepisy. - Poznań : Olimp Media, copyright 2012. - 111, [1] strona : ilustracje kolor. ; 22 cm.
Forma i typ
Temat
Dziedzina i ujęcie
Prezentujemy przepisy na befsztyki tatarskie, carpaccio, mięsa w galarecie i sałatki z ich dodatkiem. Ponadto przedstawiamy receptury na wędliny, wątrobianki oraz całą gamę pasztetów. Dowiesz się, jak przyrządzić m.in. cielęcinę w galarecie, sałatkę gyros, roladę z boczku, polędwiczki w cieście francuskim, schab faszerowany jajecznicą i pasztet z wątróbki. Proponujemy specjały tańsze i droższe - dania odpowiednie na zwyczajną kolację oraz efektowne przekąski, które możesz podać na eleganckim przyjęciu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej