Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(88)
Forma i typ
Książki
(86)
Publikacje dydaktyczne
(37)
Poradniki i przewodniki
(6)
Proza
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Publikacje naukowe
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Publikacje fachowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje informacyjne
(2)
Audiobooki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Dostępność
dostępne
(129)
wypożyczone
(15)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(68)
Wypożyczalnia Dziecięca
(6)
Wypożyczalnia Młodzieżowa
(2)
Wypożyczalnia Multimedialna
(2)
Czytelnia Główna
(1)
Centrum Wiedzy o Mielcu i Regionie
(1)
F.1 - Botaniczna
(13)
F.2 - Żeromskiego
(7)
F.4 Dzieci - Mickiewicza
(3)
F.5 Dorośli - Mickiewicza
(16)
F.6 Dorośli - Tańskiego
(17)
F.6 Dzieci - Tańskiego
(6)
F.7 - Zygmuntowska
(5)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(6)
Bosacka Katarzyna
(3)
Cybulska Emilia Barbara
(3)
Czapski Janusz (1946- )
(3)
Gawęcki Jan (1944- )
(3)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(3)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(3)
Łuszczki Barbara
(3)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Barone Caterina
(2)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(2)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(2)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(2)
Caruso Giorgia
(2)
Głowińska Anita
(2)
Głowińska Anita. Kicia Kocia i Nunuś
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Kopta Antonina
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Kunachowicz Hanna
(2)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(2)
Lewicki Piotr Paweł (1937-2011)
(2)
Nadolna Irena
(2)
Parisi Salvatore (1970- )
(2)
Pałacha Zbigniew
(2)
Przygoda Beata
(2)
Słowiński Mirosław (technologia żywności)
(2)
Zalewski Stanisław (1936- )
(2)
Zin Marek (1947- )
(2)
Świderski Franciszek
(2)
Adamczak Marek
(1)
Baer-Dubowska Wanda
(1)
Balejko Jerzy
(1)
Baranowski Maciej (tłumacz)
(1)
Barłowska Joanna
(1)
Beaumont Émilie (1948- )
(1)
Beck-Pietrzak Monika
(1)
Bednarczyk-Witoszek Ewa (1963- )
(1)
Biernacka Matylda (tłumaczka)
(1)
Blondin Greg (1981- )
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bouet Marie-Laure
(1)
Bończyk Jacek (1967- )
(1)
Byliniak Maciej (1981- )
(1)
Bąk Piotr (1958- ; aktor)
(1)
Caan James (1940- )
(1)
Cameron Cody
(1)
Cameron Cody. Klopsiki kontratakują
(1)
Campbell Bruce
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Carper Jean
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Daiber Claudia (1955- )
(1)
Daley John Francis (1985- )
(1)
Dawid (1969- )
(1)
Delia Antonino Santi (1945- )
(1)
Domian Ewa
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Eichler Wolfdietrich
(1)
Faris Anna (1976- )
(1)
Farmer Neil
(1)
Fedko Karolina
(1)
Feng Qing
(1)
Feng Qing. Pierwsze zagadki
(1)
Fornal Łucja
(1)
Gajda Robert (technolog żywności)
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Giebel Helena
(1)
Gil Marian (zootechnik)
(1)
Goldstein Jonathan M. (1969- )
(1)
Gołębiowska Barbara
(1)
Grajek Włodzimierz (1946- )
(1)
Gravel Elise (1977- )
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Głodek Elżbieta
(1)
Hader Bill (1978- )
(1)
Higman B. W. (1943- )
(1)
Hryniewiecka Ewa (nauki medyczne)
(1)
Hus-David Colette (1962- )
(1)
Jongen Wim M. F. (1949- )
(1)
Juśkiewicz Marek
(1)
Kowalak Adam
(1)
Kowalczyk Roman
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kołakowski Edward (1938- )
(1)
Kołodziejczak Anna (medycyna)
(1)
Kubińska-Jabcoń Ewa
(1)
Kubiński Wiktor
(1)
Kumider Jan
(1)
Kunicka Anna
(1)
Laganà Pasqualina
(1)
Lenart Andrzej
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Luning Pieternelleke Arianne (1963- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(39)
2000 - 2009
(23)
1990 - 1999
(14)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(39)
1901-2000
(7)
1989-2000
(5)
1945-1989
(2)
Kraj wydania
Polska
(88)
Język
polski
(88)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(34)
Dzieci
(10)
0-5 lat
(5)
9-13 lat
(4)
Szkoły zawodowe
(4)
Technolodzy żywności
(4)
6-8 lat
(3)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Młodzież
(2)
14-17 lat
(1)
Chemicy
(1)
Farmaceuci
(1)
Lekarze
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Sportowcy
(1)
Studenci
(1)
Weterynarze
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Film amerykański
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura argentyńska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Rodzina
(2438)
Kobieta
(2374)
Przyjaźń
(2042)
Relacje międzyludzkie
(1307)
Tajemnica
(1280)
Żywność
(-)
Miłość
(1237)
II wojna światowa (1939-1945)
(1163)
Zwierzęta
(1020)
Rodzeństwo
(920)
Magia
(850)
Nastolatki
(782)
Zabójstwo
(726)
Relacja romantyczna
(681)
Małżeństwo
(678)
Dzieci
(650)
Psy
(643)
Dziewczęta
(634)
Sekrety rodzinne
(627)
Śledztwo i dochodzenie
(620)
Literatura polska
(604)
Żydzi
(529)
Boże Narodzenie
(524)
Policjanci
(515)
Uczucia
(514)
Uczniowie
(485)
Władcy
(481)
Życie codzienne
(479)
Koty
(465)
Polacy za granicą
(459)
Uprowadzenie
(451)
Trudne sytuacje życiowe
(449)
Osoby zaginione
(433)
Młodzież
(420)
Matki i córki
(417)
Przestępczość zorganizowana
(404)
Dziennikarze
(398)
Dojrzewanie
(389)
Lekarze
(389)
Wakacje
(370)
Ludzie a zwierzęta
(367)
Historia
(363)
Wybory życiowe
(362)
Język angielski
(359)
Arystokracja
(351)
Pisarze polscy
(343)
Język polski
(336)
Podróże
(334)
Poszukiwania zaginionych
(334)
Wojsko
(328)
Superbohaterowie
(316)
Zemsta
(309)
Śmierć
(309)
Prywatni detektywi
(302)
Zakochanie
(293)
Dziecko
(291)
Seryjni zabójcy
(283)
Humor
(281)
Kultura
(273)
Czarownice i czarownicy
(269)
Pisarze
(266)
Polityka
(265)
Politycy
(264)
Filozofia
(261)
Chłopcy
(260)
Sztuka
(257)
Ojcowie i córki
(254)
Walka dobra ze złem
(252)
Poezja polska
(251)
Samotność
(251)
Wychowanie w rodzinie
(251)
Duchy
(247)
Dziadkowie i wnuki
(242)
Sieroty
(241)
Mężczyzna
(233)
PRL
(233)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(229)
Polacy
(226)
Zdrada
(223)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(222)
Władza
(218)
Czarodzieje
(217)
Szlachta
(217)
Więźniowie obozów
(216)
Podróże w czasie
(215)
Samorealizacja
(214)
Duchowieństwo katolickie
(209)
Wsie
(208)
Odżywianie
(204)
Pomaganie
(204)
Chrześcijaństwo
(200)
Księżniczki i królewny (postacie fikcyjne)
(199)
Obyczaje i zwyczaje
(199)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(195)
Szpiegostwo
(195)
Terroryzm
(195)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(192)
Wojna 1939-1945 r.
(190)
Przedsiębiorstwo
(188)
Wojna
(188)
Holokaust
(185)
Temat: dzieło
Cloudy with a Chance of Meatballs
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(40)
Poradnik
(11)
Opracowanie
(10)
Opowiadania i nowele
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Reportaż
(2)
Tablice i wzory
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Film animowany
(1)
Film przygodowy
(1)
Komiks
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Kryminał
(1)
Ksiązki dla małych dzieci
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książka zabawka
(1)
Monografia
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Zagadki
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(13)
Kulinaria
(11)
Chemia
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Biologia
(2)
Językoznawstwo
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Historia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
88 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Autorka - lekarka i doświadczona matka trojga dzieci - wykorzystując swoją wiedzę - wyjaśnia mechanizmy alergii pokarmowej, pisze o objawach i metodach jej rozpoznawania. Książka jest efektem pięcioletniego borykania się z własnymi problememi. Dowiadujemy się z niej, w jaki sposób i z czego przygotować potrawy dla dzieci z alergią pokarmową oraz jak zorganizować życie sobie i swoim najbliższym, aby prowadzenie domu nie zepsuło radości życia. W końcowej części znajdują się przepisy kulinarne, między innymi na chleb, tort urodzinowy, zapiekanki i dania mięsne. Receptury wzbogacono informacją, przy jakich alergiach dana potrawa nie jest tolerowana.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dobrych produktów / Ewa Bednarczyk-Witoszek. - Katowice : Wydawnictwo Kos, copyright 2013. - 450, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Wszyscy wiemy, jak istotny wpływ na nasze samopoczucie i zewnętrzny wygląd ma odpowiednio zbilansowana dieta. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, co konkretnie kryje się pod frazą "dobry produkt"? Poznaj całkowicie innowacyjne podejście do żywienia, które już na zawsze odmieni Twoje rozumienie słowa "dieta". Stanie się ona mniej straszna - zaufaj! Publikacja zupełnie inna niż pozostałe, które poruszają tematy dietetyczne. Tym razem autorką jest lekarka, która skupia się na uświadomieniu czytelnikom, jak poruszać się po różnorakim zaopatrzeniu organizmu celem mniejszego obciążenia szlaku metabolicznego. Dieta dobrych produktów chroni przed infekcjami oraz likwiduje wszechobecne nadciśnienie samoistne, nadwagę i utrudniające życie większości ludzi dolegliwości na tle żołądkowo-jelitowym. Odkryte i opisane przyczyny efektu brzasku w cukrzycy I i II są kamieniem milowym w dziedzinie dietetyki. To na zawsze zmieni Twoje podejście zarówno do problemu starzenia się, jak i powstawania nowotworów. Poznaj listę dobrych produktów, zbadanych i opisanych tym razem nie przez lekarza specjalistę, który z umiłowania do zdrowia zaprasza Cię w swój świat opanowany przez dobre produkty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 663/664 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 663/664 Magazyn (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W publikacji jest dużo informacji o tym, co producenci próbują przemycić w sowich produktach tak, by wszystko było zgodne z prawem. Ale już nie koniecznie z napisem na produkcie sugerującym zupełnie co innego - oczekiwaniem konsumenta. Zawarto również cenne informacje o poszczególnych produktach - ich działaniu, potwierdzonym dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Na końcu książki zamieszczono ściągawkę z dodatkami do żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Na podstawie serii emitowanej w TVNStyle.
Wyjątkowy poradnik dla każdego, kto udaje się na zakupy i chce być świadomym co warto kupić a co należy omijać! Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin, przekopały chłodnie z mrożonkami, oceniły jakość warzyw i owoców, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażył nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne i bezwartościowe. Informują, jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Jeść!!! / Jerzy Bralczyk. - [Piaseczno] : Storybox.pl ; [Olszanica] : Bosz, [2021]. - 1 płyta (CD-mp3) (5 godz. 52 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Miejsce i rok wydania na podstawie serwisu e-ISBN. Na CD także nazwa właściciela imprintu: Heraclon International sp. z o.o.
Wyjątkowy leksykon w którym znany i lubiany językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt jeden ?smacznych słów?. Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero punkt wyjścia do zabawnych rozważań o języku polskim ? pełnym często zaskakujących skojarzeń, przysłów ludowych, śmiesznych zwrotów i barwnych powiedzonek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Z.A./PN (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeść!!! / Jerzy Bralczyk. - Olszanica : Bosz, 2014. - 200 stron : fotografie ; 24 cm.
W pięknie ilustrowanym leksykonie znany i lubiany językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt jeden 'smacznych słów'. Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821.162.1 (1 egz.)
Film
DVD
W koszyku
Na podstawie powieści Judi Barrett.
Kiedy najnowsze urządzenie Flinta Lockwooda niespodziewanie niszczy miejski plac i z hukiem odlatuje w chmury - wygląda na to, że jego kariera wynalazcy jest skończona. Jednak nagle dzieje się coś niesamowitego i z nieba zaczynają spadać pyszne cheeseburgery. Okazuje się, że maszyna działa! Ale sukces szybko przeradza się w katastrofę, gdy miasto zaczyna być zasypywane przez ogromne ilości jedzenia. Czy Flintowi i pogodynce Sam Sparks uda się wyłączyć maszynę i uratować sytuację?
"Klopsiki kontratakują": Wynalazca Flint Lockwood myślał, że uratował świat niszcząc swój najbardziej niesławny patent - Replikator Żywności - maszynę zmieniającą wodę w jedzenie, która, na pozór bardzo użyteczna, rozpętała niewyobrażalne i katastrofalne w skutkach zjawiska pogodowe. Okazuje się jednak, że urządzenie przetrwało i teraz produkuje z jedzenia i zwierząt hybrydy zwane "jerzętami!" Flint i jego przyjaciele ruszają na smakowitą przygodę. Muszą pokonać głodne takodyle, szympagrysy, hipomniaki, tarantoburgery i inne dziwne stworzenia, by raz jeszcze ocalić świat przed niechybną zagładą!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Z.F. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Argentyński dziennikarz i pisarz Martín Caparrós zjeździł świat, próbując zrozumieć, dlaczego nawet dzisiaj dla dużej liczby z nas największym wyzwaniem pozostaje znalezienie odrobiny jedzenia. Przemierza Niger, Sudan Południowy, Madagaskar, Bangladesz, Indie, Stany Zjednoczone, Argentynę. Pisze o Chinach i Barcelonie, w której, w momencie kiedy pisarz kończy pracę nad książką, przybywa ludzi szukających resztek jedzenia w śmietnikach. Caparrós w porywający sposób przedstawia historię zmagań człowieka z głodem na przestrzeni wieków i udowadnia, że to właśnie głód był jednym z, a może nawet najważniejszym czynnikiem, kształtującym naszą cywilizację. Filozofia, sztuka, ekonomia, rolnictwo, gospodarka - u ich źródeł zawsze znajdziemy jedno słowo. Głód. Dlaczego zatem współczesny świat nie potrafi rozwiązać problemu głodu? Caparrós, jak na rasowego dziennikarza przystało, unika prostych odpowiedzi. Odwiedza wielkie biurowce, siedziby światowych firm i przeludnione slumsy. Na kilkuset stronach bezlitośnie obnaża mechanizmy pogłębiające problem niedożywienia. Eksplozja demograficzna, nierówności społeczne, spekulacje cenami żywności, masowy wykup gruntów, korupcja, fundusze walutowe, wielkie korporacje - to wszystko tworzy złożony system, w starciu z którym jednostka nie ma żadnych szans. Ogromna część książki to rozmowy: z politykami, działaczami organizacji pozarządowych, pracownikami korporacji, lekarzami i przede wszystkimi tymi, którzy każdego dnia całą swoją energię poświęcają na znalezienie czegoś do zjedzenia. Głód Caparrósa wytrąca z równowagi, zmusza do myślenia, a często nawet do zrewidowania swoich poglądów. To imponujący rozmachem reportaż oddający głos tym, którzy na ogół milczą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 82-92 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
O książce: Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami. Oto przykłady zaczerpnięte z książki: - jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%; - jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc; - porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca; - pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Deklarację zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością uznaje się za jeden z najlepiej znanych oraz najbardziej spornych dokumentów odnoszących się do materiałów do opakowań dla produktów spożywczych. Od wielu lat to zagadnienie jest przedmiotem licznych dyskusji i polemik. Jednakże warto również zwrócić uwagę na inny aspekt i poddać go krytycznej analizie, a mianowicie zagadnienie przydatności technologicznej w przemyśle spożywczym. Biorąc pod uwagę przepisy unijne, niniejsze zagadnienie jest niezwykle istotne ze względu na bezpieczeństwo i legalne stosowanie pojemników dla żywności. Z drugiej strony brak jest dokładnej definicji przydatności technologicznej w obowiązujących obecnie przepisach czy standardach jakościowych, chociaż wspomina się o tym w literaturze naukowej. Ponadto niezbędne jest przeanalizowanie zagadnienia przydatności technologicznej z perspektywy różnych oddziałujących na nią czynników jak: skład chemiczny pojemników dla żywności czy materiałów będących z nią w kontakcie; klasyfikacja technologiczna pojemników; profil chemiczny pakowanej żywności; proces produkcji i pakowania; oraz zagadnienie właściwych procedur przechowywania materiałów do produkcji opakowań i pakowanych produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 621.798 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, ile jesz? / Romana Chojnacka, Jolanta Przytuła. - Poznań : Wydawnictwo Publicat, copyright 2010. - 124 strony : ilustracje, tablice ; 17 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ten "Mały poradnik zdrowego odżywiania" zawiera podstawowe informacje dotyczące funkcji węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin, składników mineralnych oraz elementów śladowych w produktach żywnościowych i wyjaśnia ich znaczenie dla naszego organizmu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 61
Książka
W koszyku
Autor opisuje problem wprowadzania toksyn do środowiska za sprawą przemysłu. Utwór składa się z aż 83 krótkich rozdziałów (łącznie około 200 stron). Szczególną uwagę W. Eichler zwraca na związki rtęci i środek owadobójczy zwany DDT (który już nie jest stosowany, z powodu wielu negatywnych skutków w biocenozach).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Produkcja opakowań to aktualnie bardzo istotna gałąź przemysłu o zasięgu globalnym. Na jej dynamiczny rozwój wpływają w dużej mierze nowe rozwiązania technologiczne w zakresie opakowań żywności, napojów i innych produktów konsumpcyjnych. W publikacji zostały omówione główne tendencje oraz innowacje obserwowane na międzynarodowym rynku opakowań produktów konsumpcyjnych przeznaczonych do szybkiego obrotu. Zaprezentowano w niej innowacyjne rozwiązania dotyczące m.in. rynku opakowań giętkich, aktywnych systemów opakowań, produkcji materiałów z biotworzyw. Wskazano także trendy w przemyśle metalowych i tekturowych opakowań żywności i napojów. Czytelnicy dowiedzą się jak w praktyce sprawdzają się systemy uwalniania pary wodnej, torebki stojące, opakowania z atmosferą modyfikowaną, farby termochromatyczne, czy też folie holograficzne. Jest szczególnie polecana pracownikom odpowiedzialnym za produkcję i rozwój w takich dziedzinach jak przetwórstwo tworzyw sztucznych, papieru, metali, materiałów opartych o odnawialne źródła. Publikacja ta to także doskonałe źródło wiedzy dla studentów i pracowników naukowych kierunków technicznych i ekonomicznych, którzy specjalizują się w szeroko pojętym opakowalnictwie żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 621.798 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Patrz i czytaj tak, aby lepiej zrozumieć: jak pojmować oznaczenia i sformułowania, z którymi spotykamy się podczas zakupów, jak świadomie wybierać i kupować to, co najlepsze dla naszego zdrowia, urody, środowiska oraz portfela, na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie konkretnych grup produktowych, co znajduje się w składzie kupowanych przez nas produktów i jaki to ma na nas wpływ.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 663/664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Pierwsze zagadki / Qing Feng)
(Akademia Mądrego Dziecka)
Tytuł oryginału cyklu: You can guess!.
"Smakołyki" z serii Akademia mądrego dziecka. "Pierwsze zagadki. Smakołyki" to książeczka dla najmłodszych, którzy uwielbiają nie tylko pytać, ale i szukać odpowiedzi. Kartonowe, rozkładane strony, piękne ilustracje i... nagroda niespodzianka sprawiają, że lekturze towarzyszy pyszna zabawa! Twoja pociecha ma nieposkromiony apetyt na wiedzę? Akademia mądrego dziecka to seria książeczek, dzięki której już najmłodsi mogą odkrywać przyjemność czytania i poznawania otoczenia. A "Pierwsze zagadki..." znakomicie wpisują się w potrzeby poznawcze maluchów. Rozkładając solidne, kartonowe strony, dziecko otrzymuje efektowne podpowiedzi, trenując przy tym małą motorykę. Dzięki tak opracowanym zagadkom każde dziecko może przekonać się, jak przyjemne jest stopniowe docieranie do rozwiązania. I prawdopodobnie na pierwszej lekturze się nie skończy...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Twarde kartki (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy żywienia człowieka : z zadaniami / Robert Gajda, Anna Kołodziejczyk. - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2019. - 302 strony : ilustracje ; 24 cm.
Publikacja stanowi kompendium wiedzy na temat żywienia człowieka dla studentów dietetyki, żywienia człowieka oraz pokrewnych nauk medycznych lub przyrodniczych. Książka została podzielona na pięć głównych części: • energia i składniki pokarmowe, • żywność – wartość energetyczna i odżywcza, • ocena żywienia, • problemy żywieniowe, • planowanie żywienia. Podręcznik jest oparty na kompletnej i aktualnej wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Unikatową wartością książki są zadania, dzięki którym czytelnik może sprawdzić i pogłębić swoją wiedzę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 [Gaj] (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej