Jakość żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(4)
F.1 - Botaniczna
(1)
F.2 - Żeromskiego
(1)
F.6 Dorośli - Tańskiego
(2)
Autor
Adams Mike
(1)
Barone Caterina
(1)
Bröckers Mathias (1954- )
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Delia Antonino Santi (1945- )
(1)
Kubińska-Jabcoń Ewa
(1)
Kubiński Wiktor
(1)
Laganà Pasqualina
(1)
Mazzù Francesco
(1)
Melcarne Lucia
(1)
Niekurzak Mariusz
(1)
Nowak Magdalena (tłumacz)
(1)
Parisi Salvatore (1970- )
(1)
Popp Fritz-Albert
(1)
Sapała Marta
(1)
Sztajer Anna
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Chemicy
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Weterynarze
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Rodzina
(2438)
Kobieta
(2375)
Przyjaźń
(2043)
Relacje międzyludzkie
(1308)
Tajemnica
(1280)
Jakość żywności
(-)
Miłość
(1237)
II wojna światowa (1939-1945)
(1163)
Zwierzęta
(1020)
Rodzeństwo
(920)
Magia
(850)
Nastolatki
(782)
Zabójstwo
(726)
Relacja romantyczna
(679)
Małżeństwo
(678)
Dzieci
(649)
Psy
(644)
Dziewczęta
(634)
Sekrety rodzinne
(627)
Śledztwo i dochodzenie
(620)
Literatura polska
(605)
Żydzi
(529)
Boże Narodzenie
(524)
Policjanci
(515)
Uczucia
(514)
Uczniowie
(485)
Władcy
(481)
Życie codzienne
(479)
Koty
(465)
Polacy za granicą
(458)
Uprowadzenie
(450)
Trudne sytuacje życiowe
(449)
Osoby zaginione
(433)
Młodzież
(420)
Matki i córki
(417)
Przestępczość zorganizowana
(404)
Dziennikarze
(396)
Dojrzewanie
(389)
Lekarze
(389)
Wakacje
(370)
Ludzie a zwierzęta
(366)
Historia
(363)
Wybory życiowe
(362)
Język angielski
(359)
Arystokracja
(351)
Pisarze polscy
(343)
Język polski
(336)
Podróże
(334)
Poszukiwania zaginionych
(334)
Wojsko
(329)
Superbohaterowie
(316)
Zemsta
(309)
Śmierć
(309)
Prywatni detektywi
(302)
Zakochanie
(293)
Dziecko
(291)
Seryjni zabójcy
(283)
Humor
(281)
Kultura
(273)
Czarownice i czarownicy
(269)
Pisarze
(266)
Politycy
(265)
Polityka
(263)
Filozofia
(261)
Chłopcy
(260)
Sztuka
(257)
Ojcowie i córki
(254)
Walka dobra ze złem
(252)
Poezja polska
(251)
Samotność
(251)
Wychowanie w rodzinie
(251)
Duchy
(247)
Dziadkowie i wnuki
(242)
Sieroty
(241)
Mężczyzna
(233)
PRL
(233)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(229)
Polacy
(226)
Zdrada
(223)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(222)
Władza
(218)
Czarodzieje
(217)
Szlachta
(217)
Więźniowie obozów
(216)
Podróże w czasie
(215)
Samorealizacja
(214)
Duchowieństwo katolickie
(208)
Wsie
(208)
Odżywianie
(204)
Pomaganie
(204)
Chrześcijaństwo
(200)
Księżniczki i królewny (postacie fikcyjne)
(199)
Obyczaje i zwyczaje
(199)
Terroryzm
(196)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(195)
Szpiegostwo
(195)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(192)
Wojna 1939-1945 r.
(190)
Przedsiębiorstwo
(189)
Wojna
(188)
Holokaust
(185)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Reportaż
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The hidden toxins lurking in your food and how you can avoid them for lifelong health.
Amerykański naukowiec MIKE ADAMS przerywa zmowę milczenia na temat tego, czym tak naprawdę „karmią” nas producenci żywności, suplementów diety, witamin, szczepionek i kosmetyków. Wielkie koncerny spożywcze oraz środki masowego przekazu, które utrzymują się z reklam produktów spożywczych i suplementów, zmówiły się, aby nie ujawniać dowodów naukowych i ukryć przed opinią publiczną szokującą prawdę na temat jedzenia. Prawdę na wagę naszego zdrowia i życia. Z książki dowiesz się: • czym skażone są żywność, suplementy diety, produkty ekologiczne, kosmetyki oraz karma dla zwierząt? • jaki ma to wpływ na nasze zdrowie i życie? • co jeść, a czego unikać? • jak odtruć zatruty organizm?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 663/664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Badanie towarów spożywczych / Wiktor Kubiński, Mariusz Niekurzak, Ewa Kubińska-Jabcoń. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2018. - 413, [1] strona : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Przewodnik po najważniejszych badaniach z zakresu jakości i wartości odżywczej wybranych towarów spozywczych. Autorzy skupili się w tej książce m. in. na metodach badania następujących grup towarów spozywczych : mięsa, podrobów i przetworów ; tłuszczów roślinnych i zwierzęcych ; przetworów zbożowych ; warzyw i owoców.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 663/664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej. Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 663/664 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Die Botschaft der Nahrung : mit einem Interview, 1999.
Ruch potrzebuje energii - mówi Fizyka. A czym jest pożywienie? Standardowa odpowiedź brzmi: konsumujemy i spalamy kalorie. Głód działa podobnie do wskaźnika poziomu paliwa w aucie - pokazuje spadającą zawartość cukru we krwi. Substancje odżywcze, po które sięgamy, są mieszanką napędową, dzięki której nasze ciało może normalnie funkcjonować i być utrzymywane przy życiu. Tych prostych mechanistycznych wyjaśnień nie da się podważyć. Ale człowiek nie jest autem. Spożywamy nie jakieś tam zwykłe paliwo silnikowe, ale ,,paliwo uporządkowane". Erwin Schrödinger - jeden z najbardziej znanych fizyków dwudziestego wieku - powiedział to przed pięćdziesięciu laty. F.A. Popp - duchowy rektor Międzynarodowego Instytutu Biofizyki w Neuss - jest pionierem Biofotoniki w Niemczech. Dowiódł naukowo, że wraz z pożywieniem pobieramy tkwiącą w nim enegię świetlną, której potrzebują nasze komórki. Popp osbserwował komunikację zarówno wewnątrz-, jak i międzykomórkową w laboratorium. Nie znaliśmy negatywnych skutków jakości odżywiania, gdyż nie było możliwości zbadania składników szkodliwych i zanieczyszczających nasze pożywienie. Teraz już istnieje metoda pozwalająca na pomiar możliwości kumulacji światła w pokarmie. Pod jakimi warunkami dozwolone są te pomiary? Czy są one wystarczające? Czy są dobrym miernikiem? Czy są użyteczne w praktyce? Jakie znaczenie mają wartości pomiarowe dla producentów i konsumentów żywności?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284 [4] strony ; 22 cm
(Reportaż)
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. „Na marne” to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej