Kuchnia wegańska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(10)
Dostępność
dostępne
(12)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(9)
Centrum Wiedzy o Mielcu i Regionie
(1)
F.1 - Botaniczna
(2)
F.5 Dorośli - Mickiewicza
(1)
F.6 Dorośli - Tańskiego
(3)
Autor
Dymek Marta
(2)
Bartkiewicz Bartosz (tłumacz)
(1)
Borucka Ewelina
(1)
Domaradzka Violetta (1977- )
(1)
Krupska Natalia
(1)
MacDowell Liz
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(1)
Ochman Paweł
(1)
Rogowska Daria
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Zakrzewski Robert
(1)
Ziembicki Łukasz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Odbiorca
Cukrzycy
(1)
Temat
Rodzina
(2437)
Kobieta
(2374)
Przyjaźń
(2040)
Relacje międzyludzkie
(1307)
Tajemnica
(1280)
Kuchnia wegańska
(-)
Miłość
(1236)
II wojna światowa (1939-1945)
(1163)
Zwierzęta
(1019)
Rodzeństwo
(919)
Magia
(850)
Nastolatki
(782)
Zabójstwo
(726)
Relacja romantyczna
(681)
Małżeństwo
(678)
Dzieci
(650)
Psy
(642)
Dziewczęta
(633)
Sekrety rodzinne
(627)
Śledztwo i dochodzenie
(620)
Literatura polska
(604)
Żydzi
(529)
Boże Narodzenie
(524)
Policjanci
(514)
Uczucia
(514)
Uczniowie
(484)
Władcy
(482)
Życie codzienne
(479)
Koty
(465)
Polacy za granicą
(459)
Uprowadzenie
(451)
Trudne sytuacje życiowe
(449)
Osoby zaginione
(433)
Młodzież
(418)
Matki i córki
(417)
Przestępczość zorganizowana
(404)
Dziennikarze
(398)
Lekarze
(389)
Dojrzewanie
(388)
Wakacje
(370)
Ludzie a zwierzęta
(367)
Historia
(363)
Wybory życiowe
(362)
Język angielski
(359)
Arystokracja
(351)
Pisarze polscy
(343)
Język polski
(336)
Podróże
(335)
Poszukiwania zaginionych
(334)
Wojsko
(328)
Superbohaterowie
(316)
Zemsta
(309)
Śmierć
(308)
Prywatni detektywi
(302)
Zakochanie
(293)
Dziecko
(291)
Seryjni zabójcy
(283)
Humor
(281)
Kultura
(273)
Czarownice i czarownicy
(269)
Pisarze
(266)
Polityka
(265)
Politycy
(264)
Chłopcy
(260)
Filozofia
(260)
Sztuka
(255)
Ojcowie i córki
(254)
Walka dobra ze złem
(252)
Samotność
(251)
Wychowanie w rodzinie
(251)
Poezja polska
(250)
Duchy
(247)
Dziadkowie i wnuki
(242)
Sieroty
(241)
Mężczyzna
(233)
PRL
(233)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(229)
Polacy
(226)
Zdrada
(223)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(222)
Władza
(218)
Czarodzieje
(217)
Szlachta
(216)
Więźniowie obozów
(216)
Podróże w czasie
(215)
Samorealizacja
(214)
Duchowieństwo katolickie
(209)
Wsie
(207)
Pomaganie
(204)
Odżywianie
(203)
Chrześcijaństwo
(200)
Księżniczki i królewny (postacie fikcyjne)
(199)
Obyczaje i zwyczaje
(199)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(195)
Szpiegostwo
(195)
Terroryzm
(195)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(191)
Wojna 1939-1945 r.
(190)
Przedsiębiorstwo
(188)
Wojna
(188)
Holokaust
(185)
Gatunek
Książka kucharska
(9)
Publikacja bogato ilustrowana
(8)
Poradnik
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(10)
Medycyna i zdrowie
(1)
Ochrona środowiska
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Dwie Siostry, 2017. - 282, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Najgłośniejsza polska książka o kuchni roślinnej – teraz w zmniejszonym, poręcznym formacie. Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w bestsellerowej książce Marty Dymek – znanej z programu „Zielona Rewolucja Marty Dymek” twórczyni „Jadłonomii”, najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. W książce znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chciałbyś spróbować, czy będzie Ci odpowiadać dieta wegańska, ale boisz się, że będziesz chodzić wiecznie głodny? A może masz po prostu ochotę na eksplorowanie nietypowych kombinacji smakowych? Sprawdź, co proponuje znana blogerka. Marta Dymek, autorka kultowego już bloga "Jadłonomia" stworzyła swoją drugą książkę z przepisami. "Nowa Jadłonomia" to kompendium przepisów roślinnych z całego świata. Jak podkreśla sama autorka, odwiedziła dziesiątki krajów i przejechała tysiące kilometrów po to, by z różnych zakątków globu wychwycić prawdziwe perełki wegańskiej kuchni. Dzięki temu powstała książka, dzięki której teraz Ty możesz się wybrać w podróż dookoła świata nie wychodząc z domu. Martwisz się, że wydasz fortunę na egzotyczne składniki czy przyprawy, nic bardziej mylnego. Największym atutem Jadłonomii jest koncepcja wykorzystania rodzimych warzyw i przyrządzenie ich w zaskakujący sposób za pomocą kilku nieoczywistych dodatków. Sam przyznaj: mizeria po koreańsku, bulwa selera przyrządzona po chińsku lub mus czekoladowy z wykorzystaniem wody po ciecierzycy, czy nie brzmi to intrygująco?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Vege słodkie na co dzień i na święta / Natalia Krupska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2019. - 269, [3] strony : fotografie ; 21 cm.
Wegańskie wypieki – to proste! Jak upiec ulubione ciasto w zdrowszej i lżejszej wersji, bez glutenu i laktozy? Czym zastąpić cukier, masło czy śmietanę? Jak wykorzystać warzywa, strączki i inne roślinne składniki? Przed Natalią Krupską wegańska kuchnia nie ma żadnych tajemnic. Dzięki niej pokonała zaburzenia odżywiania, a w swojej książce udowadnia, że roślinna dieta nie musi ograniczać. Wręcz przeciwnie – jest pyszna, zdrowa i pełna różnorodnych smaków, które zachwycą każdego miłośnika słodkości! Znajdziesz tu przepisy na: pożywne śniadania i szybkie desery, tradycyjne ciasta w nowej, lżejszej wersji, proste w przygotowaniu, zdrowe odpowiedniki popularnych batoników, lody, pralinki, ciasta bez pieczenia i wiele więcej! To książka pełna nowych inspiracji i zaskakujących połączeń smaków, która zachęca do eksperymentów w kuchni. Przygotuj słodkości, które zachwycą Twoich znajomych, a przy świątecznym stole zjednoczą całą rodzinę! Nie tylko dla wegan!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Vegan keto : 60+ high-fat plant-based recipes to nourish your mind & body.
"Wegańska dieta ketogeniczna" - czy to w ogóle możliwe? Liz MacDowell udowadnia, że jest to nie tylko możliwe, ale także smaczne i przyjemne! W swojej książce pokazuje wiele prostych w wykonaniu przepisów, pomaga osiągnąć stan ketozy i wspiera w procesie odchudzania. Z jej pomocą zdrowa dieta wchodzi w nawyk i staje się sposobem na życie. Dieta ketogeniczna od lat kojarzona była wyłącznie ze spożywaniem dużej ilości mięsa i produktów odzwierzęcych. Liz MacDowell wychodzi naprzeciw tym stereotypom i w swojej książce "Wegańska dieta ketogeniczna" oferuje wiele smacznych przepisów opartych na tłuszczach roślinnych. Wejście w stan ketozy jest możliwe także w przypadku spożywania samych roślin, a przy tym organizm nie jest narażony na tak duże ilości tłuszczów nasyconych. Autorka oferuje wiele smacznych i zbilansowanych przepisów, aż cztery tygodniowe plany posiłków i dołącza do nich listę zakupów. Książka zawiera wiele zdjęć i można z niej korzystać zarówno w trakcie redukcji wagi, jak i przybierania na masie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawarte w poradniku receptury to nie tylko pomysły na dania wegańskie i wegetariańskie, lecz również podpowiedzi, co można wyczarować z dzikich ryb i drobiu zagrodowego. Książka powstała dzięki uczestniczkom warsztatów i czytelniczkom, które szukały inspiracji na potrawy na każdą porę roku. Zamieszczone przez Maciąg przepisy są pełne dobra i miłości, dzięki czemu przypadną do gustu całej rodzinie. Ten niezwykły poradnik kulinarny powstał w domu pisarki, który jest dla niej centrum własnego wszechświata. W ten sposób autorka dzieli się nie tylko oryginalnymi przepisami, lecz również kawałkiem swojego serca. Poza pomysłami na pyszne potrawy i desery w książce znajdziesz również porady na aranżację domowej przestrzeni, w której twoi bliscy poczują się wyjątkowo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Diety (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Boże Narodzenie, sylwester, Wielkanoc, majówka i urodziny.
Czy święta i inne mniej lub bardziej uroczyste okazje muszą być związane z objadaniem się, złym samopoczuciem, dodatkowymi kilogramami i… wyrzutami sumienia? W końcu nawet dla zupełnie zdrowych ludzi świąteczny czas bywa wyzwaniem, a co dopiero dla osób z insulinoopornością… Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, autorki bestsellerowych poradników dla insulinoopornych, dowodzą, że w święta można jeść pysznie, nie rezygnując ze zdrowego stylu życia i przestrzeganych na co dzień zasad żywieniowych. Z ich pomocą przejdziesz przez świąteczny czas lekko, smacznie i zdrowo. Ekspertka od insulinooporności Dominika Musiałowska poradzi, jak przygotować się do świąt i jak pokonać trudności, z którymi spotykają się w tym czasie insulinooporni: od krewnych podtykających pod nos pyszne, ale często niezdrowe potrawy po konflikty przy stole i stres, który wiele osób dosłownie zajada. Dietetyczka Magdalena Makarowska podsunie ci natomiast pomysły na smaczne i zdrowe potrawy na tradycyjnie polskie święta - Boże Narodzenie i Wielkanoc - a także na spotkania w gronie bliskich: sylwestra, urodziny, majówkę czy popularne grille. A jeśli lubisz kuchnię roślinną, będziesz się mogła cieszyć przepisami w wersji wege. [z okładki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 [Mak] (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, "pizza" z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Pasję do gotowania odkryłam w sobie, kiedy przeszłam na dietę roślinną. Warzywa i owoce okazały się wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów. Przekonałam się, że aby w pełni cieszyć się smakiem roślin, trzeba jeść je wtedy, kiedy jest na nie sezon. Świadomość tego, że nie powinno się marnować różnych dóbr, nie tylko żywności, jest mi bliska od dziecka, choć gdy byłam dziewczynką, nie wiedziałam, że określa się to terminem less waste. Ja sama rozsądnego gospodarowania produktami nauczyłam się od moich dziadków, którzy każdego dnia pokazywali mi, jak bez szczególnego wysiłku wyrzucać mniej. Odkąd sama prowadzę dom, robię zakupy świadomie - kupuję wyłącznie jedzenie dobrej jakości i wykorzystuję je do ostatniego okruszka. Szanuję pracę ludzi, którzy produkują żywność. Przejmuję się stanem naszej planety i staram się jak najmniej ją zaśmiecać.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świętujemy! : roślinne przepisy na uroczystości i święta / Alicja Rokicka. - Warszawa : Marginesy, 2019. - 287, [1] strona : fotografie ; 23 cm.
Uwielbiasz roślinne dania i poszukujesz nowych, przepysznych przepisów? A może chcesz przekonać się do diety bezmięsnej, ale brakuje Ci inspiracji? Niezależnie od tego, jakie przyczyny kryją się za Twoją chęcią wypróbowania diety roślinnej, koniecznie sięgnij po książkę "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta" autorstwa Alicji Rokickiej. Nie da się ukryć, że dania mięsne stanowią dużą część polskiej kuchni i wielu osobom ciężko jest przekonać się do typowo roślinnych dań. Jednak z taką książką, jak "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta", próbowanie dań roślinnych stanie się o wiele prostsze. Autorka udowadnia, że wegańska dieta wcale nie jest nuda, wręcz przeciwnie - jest pełna smaków, kolorów i przeróżnych pyszności. Alicja Rokicka pokazuje, że dania, które pamiętamy z dzieciństwa, możemy bez problemu odtworzyć w roślinnej wersji. Znajdziesz tutaj przepisy na znaną selerybę, pasztet na bazie soczewicy czy nawet roślinne steki. Autorka zawarła tutaj różnorodne przepisy, które świetnie sprawdzą się nie tylko podczas Bożego Narodzenia, Wigilii, urodzin, sylwestra, lecz także na co dzień: w formie śniadań, obiadów czy kolacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak czuć się i wyglądać młodziej, stracić na wadze i mieć więcej energii? Jak pozbyć się zmęczenia, uniknąć chorób i ograniczyć użycie leków? Po co nam 30 minut aktywności fizycznej dziennie? Przekonaj się sam i wypróbuj dietę roślinną przez 21 dni. Zmień swoje życie razem z "Love Vegan"! "Love Vegan" zachęca do uprawiana sportu oraz gotowania pysznych i zdrowych potraw z warzyw, owoców, strączków, orzechów i zbóż. To praktyczny przewodnik, który krok po kroku prowadzi nas po kuchni roślinnej. Książka zawiera gotowy i uniwersalny jadłospis wegański na trzy tygodnie, po pięć posiłków dziennie, w trzech poziomach kaloryczności, z gotową listą zakupów oraz szeregiem wskazówek do samodzielnego komponowania posiłków.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej