Gastronomia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(14)
Forma i typ
Książki
(13)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(2)
Audiobooki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(16)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(11)
Wypożyczalnia Multimedialna
(1)
F.1 - Botaniczna
(2)
F.5 Dorośli - Mickiewicza
(3)
F.6 Dorośli - Tańskiego
(1)
Autor
Sala Józef
(2)
Baranowska Agnieszka
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Brzeziński Marek (dziennikarz)
(1)
Cieślik Donata
(1)
Darcy Emma Smaki Australii
(1)
Depritz Magdalena
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Grady Robyn
(1)
Gradzińska Agata
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Milewska Mariola
(1)
Neryng Andrzej
(1)
Petrini Carlo (1949- )
(1)
Pobiedzińska Justyna
(1)
Prączko Anna
(1)
Reichl Ruth
(1)
Skowroński Jacek (1963- )
(1)
Stasiak Andrzej
(1)
Sądej Piotr
(1)
Ulatowska Maria (1948- )
(1)
Ulatowska Maria (1948- ). Joszka i Olka
(1)
Wilson Bee (1974- )
(1)
Witkowka Magda
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(5)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
niemiecki
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(4)
Menedżerowie
(1)
Poziom podstawowy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Rodzina
(2438)
Kobieta
(2374)
Przyjaźń
(2042)
Relacje międzyludzkie
(1307)
Tajemnica
(1280)
Gastronomia
(-)
Miłość
(1237)
II wojna światowa (1939-1945)
(1163)
Zwierzęta
(1020)
Rodzeństwo
(920)
Magia
(850)
Nastolatki
(782)
Zabójstwo
(726)
Relacja romantyczna
(681)
Małżeństwo
(678)
Dzieci
(650)
Psy
(643)
Dziewczęta
(634)
Sekrety rodzinne
(627)
Śledztwo i dochodzenie
(620)
Literatura polska
(604)
Żydzi
(529)
Boże Narodzenie
(524)
Policjanci
(515)
Uczucia
(514)
Uczniowie
(485)
Władcy
(481)
Życie codzienne
(479)
Koty
(465)
Polacy za granicą
(459)
Uprowadzenie
(451)
Trudne sytuacje życiowe
(449)
Osoby zaginione
(433)
Młodzież
(420)
Matki i córki
(417)
Przestępczość zorganizowana
(404)
Dziennikarze
(398)
Dojrzewanie
(389)
Lekarze
(389)
Wakacje
(370)
Ludzie a zwierzęta
(367)
Historia
(363)
Wybory życiowe
(362)
Język angielski
(359)
Arystokracja
(351)
Pisarze polscy
(343)
Język polski
(336)
Podróże
(334)
Poszukiwania zaginionych
(334)
Wojsko
(328)
Superbohaterowie
(316)
Zemsta
(309)
Śmierć
(309)
Prywatni detektywi
(302)
Zakochanie
(293)
Dziecko
(291)
Seryjni zabójcy
(283)
Humor
(281)
Kultura
(273)
Czarownice i czarownicy
(269)
Pisarze
(266)
Polityka
(265)
Politycy
(264)
Filozofia
(261)
Chłopcy
(260)
Sztuka
(257)
Ojcowie i córki
(254)
Walka dobra ze złem
(252)
Poezja polska
(251)
Samotność
(251)
Wychowanie w rodzinie
(251)
Duchy
(247)
Dziadkowie i wnuki
(242)
Sieroty
(241)
Mężczyzna
(233)
PRL
(233)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(229)
Polacy
(226)
Zdrada
(223)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(222)
Władza
(218)
Czarodzieje
(217)
Szlachta
(217)
Więźniowie obozów
(216)
Podróże w czasie
(215)
Samorealizacja
(214)
Duchowieństwo katolickie
(209)
Wsie
(208)
Odżywianie
(204)
Pomaganie
(204)
Chrześcijaństwo
(200)
Księżniczki i królewny (postacie fikcyjne)
(199)
Obyczaje i zwyczaje
(199)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(195)
Szpiegostwo
(195)
Terroryzm
(195)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(192)
Wojna 1939-1945 r.
(190)
Przedsiębiorstwo
(188)
Wojna
(188)
Holokaust
(185)
Temat: czas
1901-2000
(3)
2001-
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Australia
(1)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(5)
Reportaż
(2)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Poradnik
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publicystyka amerykańska
(1)
Romans
(1)
Słownik
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Historia
(2)
Kulinaria
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Inżynieria i technika
(1)
Językoznawstwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
14 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Polska karczma : restauracja, kawiarnia / Bohdan Baranowski. - Wrocław ; Kraków : Zakład Narodowy im. Ossolińskich - Wydawnictwo, 1979. - 136, [3] strony, [50] kart tablic, IV strony tablic kolorowych : ilustracje ; 19 x 21 cm.
Egzemplarz bez obwoluty.
Średniowieczne taberny, Karczmy, gospody i zajazdy w XVI-XVIII wieku, Szynki, traktiernie, piwiarnie z I. poł. XIX wieku, Restauracje i kawiarnie II. poł. XIX i pierwszych lat XX wieku, W czasach Drugiej Rzeczypospolitej, Cienie i blaski gastronomii w Polsce Ludowej Gastronomia w folklorze, literaturze i sztuce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kulisy kulinarnej akademii / Marek Brzeziński. - Gliwice : Wydawnictwo Helion, copyright 2012. - 351 s. ; 21 cm.
(Editio)
18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora… od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii… Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Helper)
Książka dla osób, które zamierzają wyjechać do Niemiec i pracować w sektorze gastronomii. Prezentuje fachowe słownictwo z zakresu gastronomii i zwroty przydatne w pracy w tym sektorze oraz dodatkowy słowniczek. Daje szansę wszystkim ubiegającym się o pracę w Niemczech na dobre przygotowanie się do przyszłej pracy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 80 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce? : Poziomki 2017/2018 / Magda Gessler. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 227 stron : ilustracje kolorowe ; 20 cm.
(Książki - Edipresse)
Kochani, oddaję w Wasze ręce po raz kolejny mój przewodnik Poziomki, który mam nadzieję stanie się dla Was drogowskazem po najsmaczniejszych restauracjach i najmilszych hotelach w Polsce. Są to miejsca, które miałam okazję odwiedzić i posmakować tamtejszej kuchni. One skradły moje serce, albo widząc starania i wielką pasję właścicieli, chcę dać niektórym kredyt zaufania. Podróżując po Polsce, widzę przede wszystkim ludzi. Uśmiechniętych, życzliwych, dla których prowadzony przez nich hotel, pensjonat czy restauracja jest jak drugi dom. I takie miejsca Wam polecam. Serdeczne, ciepłe. W których smak szarlotki przypomni Wam tę którą piekła Wasza mama, zapach świeżo wykrochmalonej pościeli ukołysze Was do błogiego snu a odgłosy natury ukoją Waszą duszę. Cieszy mnie, że odkryłam takie miejsca na swojej kuchennej trasie… i mogę dziś Wam je przedstawić. Mój wybór jest bardzo szeroki. Chcę abyście mieli możliwość skosztować regionalnych rarytasów z prawdziwie agroturystycznych pensjonatów, poprzez restauracje i hotele usytuowane w przepięknych miejscach z sezonową kartą, skończywszy na luksusowych lokalach w których poczujecie się wybitnie elegancko. Poziomka to dla mnie symbol. Znak jakości. Synonim najlepszego smaku, polskiej natury, zapachu łąki, śpiewu słowika o poranku, czy wieczornego koncertu świerszczy które słyszałam jako mała dziewczynka…w końcu to głos mojej babci, która piekła i gotowała najlepiej na świecie… Bo Polska jest piękna, a jej smaki prawdziwie wyjątkowe i to chcę Wam pokazać w tym Przewodniku. Moja Polska… którą ubóstwiam najbardziej na świecie to skarbnica miejsc, do których droga choć czasem może długa, czasem kręta ale warta aby w nią wyruszyć. /Magda Gessler.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Harlequin Światowe Życie. Duo, ISSN 1895-6122 ; nr 16)
(Światowe Życie ; 465)
Tytuł oryginału: The taming of Xander Sterne, Innocent in his diamonds. ISSN i numeracja serii głównej: 1733-9766 ; 681.
Robyn Grady - "Pogoda dla bogatych" Australijski milioner Samuel Bishop miał wszystko, czego potrzeba do szczęścia: pieniądze, dobrze prosperującą firmę i kochającą żonę. Ich relacje zmieniły się, gdy Laura poroniła. Po pewnym czasie wystąpiła o rozwód. Nieoczekiwanie dwa lata później Samuel zostaje wezwany do szpitala. Laura miała wypadek, w którym straciła pamięć. Jest przekonana, że nadal są kochającym się małżeństwem… Emma Darcy - "Smaki Australii" Jack Freedman nie przez przypadek pracuje w firmie Aleksa Costarellego. Chce doprowadzić do jej upadku. Tymczasem poznaje córkę Aleksa. Mają wspólną pasję – uwielbiają dobre jedzenie. Razem chodzą do najlepszych restauracji w Sydney. Piękna dziewczyna bardzo podoba się Jackowi, co mocno krzyżuje jego plany. Zamierza przecież zrujnować jej ojca…
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. SERIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Usługi gastronomiczne są ważną częścią sektora usług. Autorzy przedstawili m.in. krótką historię gastronomii, istotę gastronomii i usługi gastronomicznej, pojęcia stosowane w gastronomii, podstawowe wyposażenie placówki gastronomicznej, produkt gastronomiczny i jego atrakcyjność turystyczną, rolę promocji informacji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii. Książka jest przeznaczona głównie dla studentów kierunków turystycznych, hotelarskich, technicznych technologia żywności) i rolniczych (technologia żywności, żywienie człowieka, agroturystyka), uczniów szkół policealnych i uczestników szkoleń o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim. Książka z pewnością zainteresuje również właścicieli i zarządzających placówkami gastronomicznymi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64, 64 Magazyn (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Magazyn, 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Napiwku nie będzie : sekrety kelnerów / Justyna Pobiedzińska. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2020. - 271, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Kelnerzy (ci od Sowy i ośmiorniczek) trochę w naszym kraju namieszali. Reporterka Justyna Pobiedzińska postanowiła sprawdzić, jak to się dzieje, że przedstawiciele tego zawodu poznają tyle tajemnic swoich klientów. Dotarła do kelnerów, którzy pracowali w najróżniejszych lokalach i częściach Polski - od lat 40. ubiegłego wieku po dzień dzisiejszy. W swojej książce oddaje głos m.in. kelnerowi Jaroszewicza, barmance z klubu studenckiego, bufetowej z sanatorium, pracownikowi modnej knajpy, gdzie spotyka się warszawka, mistrzowi polskiej szkoły barmaństwa. Polska widziana ich oczami często bawi i wzrusza, ale równie często zawstydza.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka odsłania kurtynę pokazując scenę z suto zastawionymi stołami epikurejskiego świata, równocześnie obnażając ich komizm i absurd, oraz dzieli się z czytelnikiem niezwykłymi refleksjami na temat odgrywanych przez nas ról i naszej tożsamości. Ciekawy opis perypetii krytyka kulinarnego w spódnicy. Pani Ruth zasłynęła z wielu przebieranek, zmieniała swój image wielokrotnie, by szefowie restauracji jej nie rozpoznali, ferowała surowe wyroki, zawsze znalazła niedopatrzenia, prowadziła skomplikowane manewry i grę taktyczną by udawać skromnego gościa, by zanotować jakość obsługi kelnerskiej no i ocenić przygotowanie i smak samych dań. Jako, że kiedyś sama kucharzyła, książka zawiera też kilkanaście przepisów z kuchni świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hotelarstwo : usługi, zarządzanie, procesy koncentracji / Józef Sala. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2019. - 300 stron : wykresy, fotografie ; 24 cm.
Motywem napisania niniejszej książki było dążenie do prezentacji roli hotelarstwa na rynku turystycznym, ukazanie kierunków zmian zarówno w jego systemie zarządzania, jak i rozwoju, głównie wymuszanych przez zmiany zachodzące w jego otoczeniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Magazyn, 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Marketing w gastronomii / Józef Sala. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2004. - 246, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Książka stanowi całościowe opracowanie z dziedziny marketingu w gastronomii. Autor omówił w niej:pojęcie i rolę gastronomii w gospodarce rynkowej, istotę i specyfikę marketingu w gastronomii, usługę gastronomiczną jako produkt, strategie produktu w gastronomii indywidualnej i systemowej, dystrybucję usług gastronomicznych, kształtowanie cen w gastronomii, promocję usług gastronomicznych,usługi gastronomiczne jako komponent produktu w hotelarstwie,usługi gastronomiczne jako czynnik podnoszenia konkurencyjności produktu w hotelarstwie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Tajemnica willi Sielanka / Maria Ulatowska, Jacek Skowroński ; czyta Donata Cieślik. - [Poznań] : Filia ; [Piaseczno] : Storybox.pl, copyright © 2022. - 1 płyta (CD-mp3) (16 godz. 25 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
(Joszka i Olka / Maria Ulatowska, Jacek Skowroński ; 2)
Niestrudzonym bohaterom wydawało się, że wyplątali się z mafijnych rozgrywek, a tymczasem wpadli z deszczu pod rynnę. Dosięga ich zemsta niesłusznie rozżalonego na nich męża pacjentki. A i mafia chyba ostatecznie nie odpuściła... Olka i Joszka na pewien czas muszą zniknąć, a skalpele zamienić na... noże kuchenne. Mają nadzieję, że wszystkie nieporozumienia szybko się wyjaśnią, a oni będą mogli powrócić do swojego życia. Jednak czas płynie, a tak się nie dzieje. Para kardiologów przystosowuje się więc do nowego zawodu: otwierają bistro, które przebojem wdziera się na bydgoski rynek gastronomiczny. Mimo sukcesów odnoszonych w nowym zawodzie Aleksandra i Joachim tęsknią do Starego Morsa, swojego ordynatora oraz do zabiegów i operacji kardiochirurgicznych. Ordynator obiecał im, że niedługo do niego wrócą i ze wszystkich sił stara się ten powrót przyspieszyć. A Olka i Joszka mają jeszcze jeden atut ? najpotężniejszą broń. Jest nią przyjaciel ze studiów, pewien tajemniczy policjant, członek tajnej jednostki specjalnej, specjalizującej się w walkach z mafią. Wszyscy razem starają się urwać diabłu łeb. Czy im się uda?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Z.A. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej