Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(20)
Forma i typ
Książki
(20)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Proza
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(32)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(13)
Wypożyczalnia Dziecięca
(3)
F.1 - Botaniczna
(7)
F.4 Dzieci - Mickiewicza
(2)
F.5 Dorośli - Mickiewicza
(1)
F.6 Dorośli - Tańskiego
(5)
F.6 Dzieci - Tańskiego
(2)
F.7 - Zygmuntowska
(2)
Autor
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Bertall (1820-1882)
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Bury Magdalena
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Czapińska Wiesława (1932-2010)
(1)
Fiedoruk Łukasz
(1)
Filak Patrycja
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Gradzińska Agata
(1)
Gruszecka Karolina
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Krzakiewicz Agnieszka
(1)
Ley Amadeusz
(1)
Majewski Janusz (1931-2024)
(1)
Majorczyk Reiter Anna
(1)
Michalczuk Anna
(1)
Michałowska-Gabrych Iwona (1970- )
(1)
Nasierowska Zofia (1938-2011)
(1)
Ogrodowska Barbara
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Petrini Carlo (1949- )
(1)
Reichl Ruth
(1)
Ressel Ewa
(1)
Rojek Tadeusz (1916-1994)
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Sawicka Ewa
(1)
Spence Charles
(1)
Stradal J. Ryan
(1)
Wiśniewska-Orłowska Krystyna
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Zaręba Andrzej
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Zawadzki Wacław (1899-1978)
(1)
Łeńska-Bąk Katarzyna
(1)
Żyburtowicz Zenon (1949- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(7)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(20)
Język
polski
(20)
Odbiorca
Dzieci
(3)
0-5 lat
(2)
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura estońska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Rodzina
(2438)
Kobieta
(2374)
Przyjaźń
(2042)
Relacje międzyludzkie
(1307)
Tajemnica
(1280)
Kultura stołu
(-)
Miłość
(1237)
II wojna światowa (1939-1945)
(1163)
Zwierzęta
(1020)
Rodzeństwo
(920)
Magia
(850)
Nastolatki
(782)
Zabójstwo
(726)
Relacja romantyczna
(681)
Małżeństwo
(678)
Dzieci
(650)
Psy
(643)
Dziewczęta
(634)
Sekrety rodzinne
(627)
Śledztwo i dochodzenie
(620)
Literatura polska
(604)
Żydzi
(529)
Boże Narodzenie
(524)
Policjanci
(515)
Uczucia
(514)
Uczniowie
(485)
Władcy
(481)
Życie codzienne
(479)
Koty
(465)
Polacy za granicą
(459)
Uprowadzenie
(451)
Trudne sytuacje życiowe
(449)
Osoby zaginione
(433)
Młodzież
(420)
Matki i córki
(417)
Przestępczość zorganizowana
(404)
Dziennikarze
(398)
Dojrzewanie
(389)
Lekarze
(389)
Wakacje
(370)
Ludzie a zwierzęta
(367)
Historia
(363)
Wybory życiowe
(362)
Język angielski
(359)
Arystokracja
(351)
Pisarze polscy
(343)
Język polski
(336)
Podróże
(335)
Poszukiwania zaginionych
(334)
Wojsko
(328)
Superbohaterowie
(316)
Zemsta
(309)
Śmierć
(309)
Prywatni detektywi
(302)
Zakochanie
(293)
Dziecko
(291)
Seryjni zabójcy
(283)
Humor
(281)
Kultura
(273)
Czarownice i czarownicy
(269)
Pisarze
(266)
Polityka
(265)
Politycy
(264)
Filozofia
(261)
Chłopcy
(260)
Sztuka
(257)
Ojcowie i córki
(254)
Walka dobra ze złem
(252)
Poezja polska
(251)
Samotność
(251)
Wychowanie w rodzinie
(251)
Duchy
(247)
Dziadkowie i wnuki
(242)
Sieroty
(241)
Mężczyzna
(233)
PRL
(233)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(229)
Polacy
(226)
Zdrada
(223)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(222)
Władza
(218)
Czarodzieje
(217)
Szlachta
(217)
Więźniowie obozów
(216)
Podróże w czasie
(215)
Samorealizacja
(214)
Duchowieństwo katolickie
(209)
Wsie
(208)
Odżywianie
(204)
Pomaganie
(204)
Chrześcijaństwo
(200)
Księżniczki i królewny (postacie fikcyjne)
(199)
Obyczaje i zwyczaje
(199)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(195)
Szpiegostwo
(195)
Terroryzm
(195)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(192)
Wojna 1939-1945 r.
(190)
Przedsiębiorstwo
(188)
Wojna
(188)
Holokaust
(185)
Temat: czas
1901-2000
(7)
1801-1900
(3)
1989-2000
(3)
1918-1939
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Austria
(1)
Europa
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(6)
Przepisy kulinarne
(4)
Opowiadania i nowele
(2)
Poradnik
(2)
Esej
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publicystyka amerykańska
(1)
Publicystyka polska
(1)
Szkic literacki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(8)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Historia
(4)
Edukacja i pedagogika
(1)
Psychologia
(1)
20 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł okładkowy i grzbietowy: Fizjologia smaku. Na książce pseudonim autora, nazwa: Charles Albert d'Arnould.
Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826) był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz – mimo okresu niełaski – pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 roku opublikował "Fizjologię smaku", która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej – dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Restauracje w II Rzeczpospolitej / [tekst Łukasz Fiedoruk ; redakcja Ewa Ressel]. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, copyright 2011. - 107, [5] stron : ilustracje ; 33 cm.
Simon i Stecki na Krakowskim Przedmieściu, Astoria przy Nowym Świecie, restauracja Franciszka Trzaski w Zakopanem to nazwy tylko kilku najbardziej znanych lokali, w których stołowały się najsłynniejsze osobistości dwudziestolecia międzywojennego. Z racji, że zapotrzebowanie na kawiarniano-restauracyjne rozrywki było w tym czasie ogromne, w każdym większym mieście powstawały coraz to nowe zakątki gastronomiczne. Polska kuchnia słynęła także na oceanach. Restauracje na M/S Batory czy M/S Piłsudski należały do najlepszych na morskich szlakach pasażerskich.Prezentowana książka to fascynująca opowieść o kulinarnych zakamarkach II Rzeczpospolitej. Wzbogacona archiwalnymi fotografiami oraz oryginalnymi przepisami z menu najlepszych polskich restauracji i kawiarni przybliży zapomniane smaki okresu międzywojnia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Książka pokazuje, jak budować u dziecka dobre nawyki żywieniowe i jak zachęcić je do jedzenia bez wmuszania czy namawiania. To również wskazówka dla dzieci i rodziców, jak pozytywnie się komunikować, aby uniknąć niepotrzebnych spięć przy stole. Przygody Lamy Lenki i jej przyjaciół zachęcają do wspólnego przygotowywania posiłków i jedzenia ich w przyjaznej atmosferze.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 0/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II / Wika Filipowicz. - Kraków : Znak Horyzont, 2020. - 445, [3] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 21 cm.
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do "cienkiego jadania". Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39, 39 Magazyn (3 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 Magazyn, FAKTY (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
ck kuchnia / Robert Makłowicz ; [rysunki Andrzej Zaręba, Agnieszka Krzakiewicz]. - Wydanie 1, dodruk. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2003. - 247, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
„C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Magazyn (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje polskiego stołu / Barbara Ogrodowska. - Wydanie 3. poprawione. - Warszawa : Sport i Turystyka - Muza, 2012. - 355, [5] stron : ilustracje (głównie kolorowe) ; 21 cm.
(Ocalić od Zapomnienia / Muza)
Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja sie chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka kulinarna inna niż wszystkie. Pełna anegdot, humoru, okraszona pięknymi zdjęciami i przepisami osób, których raczej nie kojarzymy z kuchnią. Może warto się przekonać, dlaczego Marian Opania kocha śląską zalewajkę?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Magazyn, 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka odsłania kurtynę pokazując scenę z suto zastawionymi stołami epikurejskiego świata, równocześnie obnażając ich komizm i absurd, oraz dzieli się z czytelnikiem niezwykłymi refleksjami na temat odgrywanych przez nas ról i naszej tożsamości. Ciekawy opis perypetii krytyka kulinarnego w spódnicy. Pani Ruth zasłynęła z wielu przebieranek, zmieniała swój image wielokrotnie, by szefowie restauracji jej nie rozpoznali, ferowała surowe wyroki, zawsze znalazła niedopatrzenia, prowadziła skomplikowane manewry i grę taktyczną by udawać skromnego gościa, by zanotować jakość obsługi kelnerskiej no i ocenić przygotowanie i smak samych dań. Jako, że kiedyś sama kucharzyła, książka zawiera też kilkanaście przepisów z kuchni świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Życie bywa skomplikowane, gdy ma się siedem lat… Ciocia Asta tnie ulubione ciasto Matiego – napoleonkę – na sześć kawałków. Przy stole siedzi pięć osób. Chłopiec szybko liczy, bo jest bardzo dobry z matematyki, że jedna porcja zostanie. Zamawia najmniejszy kawałek, licząc na dokładkę. Jednak gdy kończy jeść, ulatuje z niego cała odwaga, by o nią poprosić. Wychodzi na chwilę, a gdy wraca, okazuje się, że ostatni kawałek ciasta zniknął… Czy zerwanie śliwki z drzewa sąsiada to kradzież? Co zrobić, gdy tata zgubi się w sklepie? I jak znaleźć odwagę do zrobienia salta?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Savoir-vivre : przy stole, w pracy / Ewa Sawicka. - Bielsko- Biała : Studio Wydawnicze ZEBRA, copyright 2007. - 112 stron : ilustracje ; 31 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 Magazyn, 39 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Magazyn (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Nowa wiedza o jedzeniu.
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence'a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników "spoza talerza" wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się raz na generację. Wkrótce dziewczyna staje się tajemniczą kucharką wydającą ekskluzywne przyjęcia. Każdy rozdział tej powieści opowiada historię potraw, które pojawiły się w życiu Evy, by ostatecznie połączyć się podczas wspaniałej i emocjonującej uczty stanowiącej świadectwo siły i wytrwałości młodej kuchmistrzyni. Jedzenie dostarcza zarówno pokrzepienia, jak i poczucia przynależności, a związane z nim historie są na przemian ekscentryczne, rozśmieszające i poruszające. To opowieść o niezwykłym sukcesie biednej dziewczyny potrafiącej czynić cuda w kuchni, o matkach i córkach i o tym, jak jedzenie staje się ich wspólnym językiem, o słodko-gorzkiej naturze samego życia - utraconych szansach i radosnych niespodziankach. Pochłania się tę książkę jednym kęsem, lecz jeszcze długo można się rozkoszować jej smakiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / [tekst i ilustracje] Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Papilon, © 2020. - 78, [2] strony : ilustracje ; 31 cm.
Kontynuacja serii, w której do tej pory ukazały się: Zwierzokracja – książka o prawach zwierząt oraz Śmieciogród – o śmieciach, niemarnowaniu, ekologii i dbaniu o Ziemię. Tym razem Ola Woldańska-Płocińska bierze na warsztat inny ważny dla świata temat – jedzenie. Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Praktyczne Ciekawostki Historyczne.pl.)
Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi. Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej Okupacji od kuchni, zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi. Dwudziestolecie od kuchni to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej