Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(555)
Forma i typ
Książki
(549)
Poradniki i przewodniki
(327)
Proza
(34)
Publikacje popularnonaukowe
(19)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(17)
Publikacje dydaktyczne
(10)
Publikacje informacyjne
(8)
Publikacje promocyjne
(6)
Publikacje fachowe
(5)
Audiobooki
(4)
Poezja
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Filmy i seriale
(1)
Dostępność
dostępne
(859)
wypożyczone
(116)
tylko na miejscu
(5)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(381)
Wypożyczalnia Dziecięca
(44)
Wypożyczalnia Młodzieżowa
(18)
Wypożyczalnia Multimedialna
(5)
Czytelnia Główna
(2)
Centrum Wiedzy o Mielcu i Regionie
(10)
F.1 - Botaniczna
(123)
F.2 - Żeromskiego
(46)
F.2 [czyt.] - Żeromskiego
(2)
F.4 Dzieci - Mickiewicza
(33)
F.5 Dorośli - Mickiewicza
(120)
F.6 Dorośli - Tańskiego
(112)
F.6 [czyt. dorośli] - Tańskiego
(1)
F.6 Dzieci - Tańskiego
(36)
F.7 - Zygmuntowska
(50)
Autor
Makarowska Magdalena
(10)
Krzyżanek Joanna
(9)
Pustelnik Anastazja
(8)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(7)
Wachowicz Ewa (1970- )
(7)
Wiewiurka Zenon
(7)
Caprari Małgorzata
(6)
Gessler Magda (1953- )
(6)
Okrasa Karol (1978- )
(6)
Orłowska Marta
(6)
Woźniak Beata
(6)
Ziętara Rafał
(6)
Aszkiewicz Ewa
(5)
Drukort Magdalena
(5)
Dąbrowska Beata Anna
(5)
Krawczyk Marta
(5)
Mayes Frances (1941- )
(5)
Pawlikowska Beata (1965- )
(5)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(5)
Zaremba Marek (dietetyk)
(5)
Guziak Maria Goretti
(4)
Jakimowicz-Klein Barbara
(4)
Kozakiewicz Grzegorz (1954- )
(4)
Loftus David
(4)
Musiałowska Dominika
(4)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(4)
Nowak Zbigniew Tomasz
(4)
Szaciłło Karolina
(4)
Szaciłło Maciej
(4)
Szydłowska Marta (kulinaria)
(4)
Art Piotr
(3)
Baron Aleksander
(3)
Chodakowska Ewa (1982- )
(3)
Cieślewska Joanna
(3)
Derkacz-Strybel Maria
(3)
Dymek Marta
(3)
Dąbrowska Ewa (internista)
(3)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(3)
Groń Stanisław (1960- )
(3)
Himik Iwona
(3)
Iwanow Krystyna
(3)
Kavoukis Lefteris
(3)
Kordylewska Beata
(3)
Kordylewska Beata. Julia Piecze
(3)
Kunachowicz Hanna
(3)
Lewandowska Anna (1988- )
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Makłowicz Robert (1963- )
(3)
Mosley Michael (1957- )
(3)
Mrozowska Monika (1980- )
(3)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(3)
Nadolna Irena
(3)
Oliver Jamie (1975- )
(3)
Przygoda Beata
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Zieliński Krzysztof
(3)
Ładocha Daria
(3)
Łuszczki Barbara
(3)
Adamska Elżbieta
(2)
Andrasik Roman
(2)
Anger Joanna
(2)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(2)
Berger Stanisław (1923- )
(2)
Blasco Gimeno Mercedes
(2)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(2)
Brodnicki Pascal (1976- )
(2)
Bryś Wojciech
(2)
Brzozowska Maria
(2)
Błaszczyszyn Maja
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(2)
Chojnacka Romana
(2)
Cieślak Ola (1981- )
(2)
Ciseł Marcin
(2)
Czechowska Kinga
(2)
De Blasi Marlena
(2)
Dukan Pierre (1941- )
(2)
Döbbelin Hans Joachim
(2)
Dębski Henryk (1936-1992)
(2)
Ekstedt Niklas (1978- )
(2)
Enerlich Katarzyna (1972- )
(2)
Ennart Henrik (1960- )
(2)
Ferdek Anna
(2)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(2)
Fąfara Grażyna
(2)
Grad Wanda
(2)
Grykałowska Hanna
(2)
Gręda Regina
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Jackowicz Jan
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Jóźwiak Bożena
(2)
Kabachenko Sergiy
(2)
Kabačenko Sergej Borisovič
(2)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(2)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(2)
Kapilewicz Ewa
(2)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(2)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(2)
Kielak Marta
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(74)
2010 - 2019
(344)
2000 - 2009
(99)
1990 - 1999
(26)
1980 - 1989
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(385)
1901-2000
(30)
1989-2000
(21)
1945-1989
(6)
Kraj wydania
Polska
(553)
Niemcy
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(553)
Odbiorca
Dzieci
(34)
6-8 lat
(25)
9-13 lat
(15)
0-5 lat
(8)
Szkoły wyższe
(6)
Młodzież
(5)
Rodzice
(4)
Szkoły zawodowe
(3)
Chorzy
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Cukrzycy
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(47)
Literatura amerykańska
(13)
Literatura angielska
(2)
Film hiszpański
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kucharstwo
(75)
Zdrowe odżywianie
(49)
Odżywianie
(39)
Potrawy dietetyczne
(32)
Kuchnia polska
(27)
Zdrowe żywienie
(26)
Ciasta
(25)
Dietetyka
(21)
Kuchnia regionalna
(15)
Przepisy kulinarne
(13)
Desery
(11)
Wegetarianizm
(11)
Ziołolecznictwo
(11)
Żywność
(11)
Boże Narodzenie
(10)
Dieta oczyszczająca
(10)
Kuchnia wegańska
(10)
Insulinooporność
(9)
Kuchnia chińska
(9)
Kulinaria
(9)
Potrawy dla dzieci
(9)
Weganizm
(9)
Życie codzienne
(9)
Kuchnia wegetariańska
(8)
Kultura stołu
(8)
Obyczaje i zwyczaje
(8)
Potrawy jarskie
(8)
Przetwory owocowo-warzywne
(8)
Zdrowy styl życia
(8)
Cecylka Knedelek (postać fikcyjna)
(7)
Dieta odchudzająca
(7)
Dieta owocowo-warzywna
(7)
Dzieci
(7)
Koktajle
(7)
Leczenie dietą
(7)
Rośliny lekarskie
(7)
Warzywa
(7)
Zupy
(7)
Alergia pokarmowa
(6)
Gotowanie
(6)
Kuchnia włoska
(6)
Medycyna niekonwencjonalna
(6)
Nalewka (napój alkoholowy)
(6)
Przyprawy
(6)
Rodzina
(6)
Żywność prozdrowotna
(6)
Dieta bezglutenowa
(5)
Dieta bezmleczna
(5)
Dieta cukrzycowa
(5)
Dieta niskowęglowodanowa
(5)
Owoce
(5)
Przyjaźń
(5)
Wino
(5)
Jedzenie (czynność)
(4)
Kobieta
(4)
Kucharze
(4)
Kuchnia francuska
(4)
Kuchnia żydowska
(4)
Mayes, Frances (1941- )
(4)
Napoje alkoholowe
(4)
Produkt regionalny
(4)
Relacje międzyludzkie
(4)
Technologia żywności
(4)
Turystyka kulinarna
(4)
Amerykanie za granicą
(3)
Choroba Hashimoto
(3)
Chorzy na nowotwory
(3)
Dieta witariańska
(3)
Gotowanie na parze
(3)
Indeks glikemiczny
(3)
Kanapki i przekąski
(3)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(3)
Kuchnia
(3)
Kuchnia hiszpańska
(3)
Kuchnia japońska
(3)
Kuchnia kresowa
(3)
Obiad
(3)
Otyłość
(3)
Pieczywo
(3)
Pory roku
(3)
Potrawy jednogarnkowe
(3)
Potrawy świąteczne
(3)
Ryby
(3)
Soki
(3)
Styl życia
(3)
Towaroznawstwo
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Śniadanie
(3)
Żywienie chorych
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Celiakia
(2)
Choroby stawów
(2)
Choroby wieku starczego
(2)
Chwasty
(2)
Czekolada
(2)
Dekoracja potraw
(2)
Dieta FODMAP
(2)
Dieta antyrakowa
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dieta metaboliczna
(2)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
Temat: czas
2001-
(21)
1901-2000
(20)
1989-2000
(11)
1945-1989
(4)
1801-1900
(3)
1918-1939
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1939-1945
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(20)
Cortona (Włochy)
(5)
Toskania (Włochy)
(5)
Włochy
(5)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(4)
Podkarpacie Północne
(4)
Chiny
(2)
Francja
(2)
Grecja
(2)
Mazury
(2)
Morze Śródziemne
(2)
Paryż (Francja)
(2)
Stany Zjednoczone
(2)
Szwecja
(2)
Województwo podkarpackie (1999- )
(2)
Albania
(1)
Andaluzja (Hiszpania)
(1)
Austria
(1)
Białoruś
(1)
Dania
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Giedlarowa (woj. podkarpackie)
(1)
Gmina Wadowice Górne (woj. podkarpackie, pow. mielecki)
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Kambodża
(1)
Karaibski, region
(1)
Kraków
(1)
Kreta (Grecja)
(1)
Kuba
(1)
Maroko
(1)
Mielec (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Padew Narodowa (woj. podkarpackie, pow. mielecki, gm. Padew Narodowa ; okolice)
(1)
Portugalia
(1)
Powiat dębicki (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat kolbuszowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat mielecki (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat niżański (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat ropczycko-sędziszowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat stalowowolski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat tarnobrzeski (woj. podkarpackie)
(1)
Rosja
(1)
Spoleto (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Słowacja
(1)
Uganda
(1)
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
ZSRR
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(282)
Książka kucharska
(155)
Poradnik
(124)
Publikacja bogato ilustrowana
(99)
Opracowanie
(25)
Publikacje dla dzieci
(23)
Opowiadania i nowele
(19)
Wydawnictwa popularne
(17)
Powieść
(15)
Podręcznik
(9)
Pamiętniki i wspomnienia
(6)
Pamiętniki amerykańskie
(5)
Reportaż
(4)
Przewodnik turystyczny
(3)
Relacja z podróży
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Książki kucharskie
(2)
Powieść obyczajowa
(2)
Publicystyka
(2)
Saga rodzinna
(2)
Antologia
(1)
Atlas roślin
(1)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Encyklopedia
(1)
Felieton
(1)
Felieton polski
(1)
Film animowany
(1)
Informator
(1)
Kolędy i pastorałki
(1)
Komiks
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Literatura dziecięca
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Literatura podróżnicza kanadyjska
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Literatura polska
(1)
Pamiętniki angielskie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Powieść psychologiczna
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Program kulinarny
(1)
Publicystyka polska
(1)
Romans
(1)
Serial telewizyjny
(1)
Szkic literacki
(1)
Wiersze
(1)
Wierszyki okolicznościowe
(1)
Zielnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(4909)
Literaturoznawstwo
(2448)
Psychologia
(1503)
Kultura i sztuka
(1235)
Podróże i turystyka
(1093)
Kulinaria
(555)
Medycyna i zdrowie
(1018)
Językoznawstwo
(924)
Religia i duchowość
(872)
Socjologia i społeczeństwo
(866)
Edukacja i pedagogika
(824)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(603)
Biologia
(563)
Inżynieria i technika
(549)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(547)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(484)
Fizyka i astronomia
(406)
Etnologia i antropologia kulturowa
(402)
Hobby i czas wolny
(397)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(396)
Kultura fizyczna i sport
(331)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(318)
Architektura i budownictwo
(292)
Rozwój osobisty
(263)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(256)
Filozofia i etyka
(249)
Geografia i nauki o Ziemi
(246)
Zarządzanie i marketing
(242)
Chemia
(221)
Styl życia, moda i uroda
(194)
Transport i logistyka
(181)
Ochrona środowiska
(175)
Rolnictwo i leśnictwo
(154)
Matematyka
(145)
Media i komunikacja społeczna
(135)
Archeologia
(129)
Informatyka i technologie informacyjne
(116)
Nauka i badania
(115)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(114)
Dom i ogród
(108)
Praca, kariera, pieniądze
(82)
555 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Lunch w Paryżu to wspomnienia młodej Amerykanki przeżywającej dwa namiętne romanse naraz - z Bretończykiem Gwendalem i... francuską kuchnią. W najbardziej romantycznym z miast Elizabeth idzie na lunch z przystojnym Francuzem - i już nigdy nie wraca do domu. Poznaje świat gwarnych targowisk, modnych bistro i femme fatale noszących rozmiar 34. Uczy się, jak patroszyć ryby i jak sufletem czekoladowym koić ataki tęsknoty za domem. Odkrywa też, że im lepiej zna się na francuskiej kuchni, tym lepiej rozumie Paryż.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. ROMANS (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki i fermentacje : bestseller w nowej odsłonie / Aleksander Baron. - Bielsko-Biała : Pascal, 2018. - 287, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
"Kiszonek i fermentacji" powraca z rozszerzonym i poprawionym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Czy masz ochotę na: Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może kiszoną Krwawą Mary? Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka wzięła się z niezgody. Niezgody z twierdzeniem, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat, zapach, fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód... Autorzy biorą na warsztat kilkadziesiąt gatunków polskich wódek czystych - degustują i dobierają do nich najlepsze potrawy. Testują zaskakujące połączenia, obalając przekonanie, że dobra zakąska to jedynie ogórek i śledź. "Między wódką a zakąską" to coś więcej niż książka kulinarna. To rzecz o historii i współczesności polskiej wódki (prawdziwa, bez ściemy!), sekretach produkcji i sztuce degustacji - pokazująca, że ten trunek, choć tak powszechny, jest w gruncie rzeczy całkiem nieznany.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 [Bar] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tego jeszcze nie było: męskie gotowanie w wydaniu Dwóch Sióstr! Ozór wołowy z remuladą z selera, kacze serca z harissą, sałatka z ośmiornicy, solianka na kaca, plaster miodu z wędzoną śmietaną… To nic trudnego, gdy do wspólnego gotowania zapraszają Paweł Suwała – szef kuchni restauracji Butchery & Wine i Aleksander Baron – szef kuchni restauracjo-baru Solec 44. Dodatkowo swoje ulubione przepisy prezentują ich dostawcy. Szalony Rzeźnik, czyli Grzegorz Kwapniewski, wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół czy tatara, a Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, poleca między innymi flaki z lina i swoją słynną zupę rybną. I jeszcze barman, czyli Julian Karewicz, serwuje oryginalne drinki, w tym – ogórkowy gin i rabarbarowe mohito.Razem to 100 smakowitych przepisów – prawdziwie męska kuchnia. A do tego panowie okraszają przepisy barwnymi opowieściami. Jakby siedziało się z nimi przy stole.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 [Bar] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kulinarny przewodnik grzybiarza : 120 najlepszych przepisów / Tadeusz Barowicz. - Poznań : Olimp Media, copyright 2012. - 127, [1] strona : ilustracje kolor. ; 25 cm.
Forma i typ
Temat
Dziedzina i ujęcie
"Kulinarny przewodnik grzybiarza" przekonuje, ze z grzybów można przyrządzić całe mnóstwo dań na różne sposoby. Znajdziecie w nim 120 przepisów na codzienne i wykwintne potrawy. Łączy je wspólna cecha: łatwość wykonania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna rozpoznawać własne komórki jako obce i je niszczyć. Skala problemu jest poważna i dotyczy coraz większej liczby osób. Do chorób tych zalicza się m.in.: · wrzodziejące zapalenie jelita grubego, · stwardnienie rozsiane, · chorobę Gravesa–Basedowa, · chorobę Hashimoto, · cukrzycę insulinozależną, · reumatoidalne zapalenie stawów, · toczeń rumieniowaty układowy, · sarkoidozę, · bielactwo. Jeśli stwierdzono u Ciebie lub u Twoich bliskich chorobę autoimmunologiczną, koniecznie przeczytaj tę książkę. Niezależnie od tego, czy diagnoza padła niedawno, czy chorujesz od lat, z pewnością zastanawiasz się, co mogłoby ci pomóc, i szukasz metod, które zminimalizują skutki choroby oraz wesprą farmakoterapię. Dużo się mówi o różnych dietach, ale często informacje są sprzeczne. Naturalne jest więc, że masz wiele pytań: Czy jakakolwiek dieta ma sens? Czy istnieje taka, która jest najbardziej właściwa dla danej choroby? Jak możemy wpływać na zdrowie jelit? Co wprowadzić do diety, żeby była zbilansowana i urozmaicona, a co z niej wyeliminować? Krótko mówiąc, co jeść, by czuć się lepiej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tej publikacji. Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. Pomocne okażą się z pewnością tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością przygotujesz w domu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Temat
Dziedzina i ujęcie
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Pierwsza książka o tym, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marynaty i przetwory / [wybór i opracowanie tekstów Jolanta Bąk]. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, copyright 2012. - 143, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Dobra Kuchnia)
Na okładce podtytuł: tradycyjne i sprawdzone przepisy.
Do najpopularniejszych metod utrwalania produktów zalicza się marynowanie i kwaszenie. Dzięki nim otrzymujemy pełnowartościowy i smaczny produkt. Przygotowane w zaciszu własnego domu, z wyselekcjonowanych, zdrowych warzyw i owoców przetwory, to prosty i pewny sposób na zatrzymanie smaków lata i jesieni w słoiku. Marynaty i przetwory kwaszone to zbiór przepisów na przetwory, po które najczęściej sięgamy, gdy w sklepach brakuje świeżych warzyw i owoców.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Emotikon)
(Przygody Mikołajka / Sempé i Goscinny)
Fragmenty Nowych przygód Mikołajka w przekładzie Barbary Grzegorzewskiej. Autorzy postaci Mikołajka René Goscinny i Jean-Jacques Sempé.
Mikołajek i jego koledzy są wielkimi łasuchami - i to wcale nie tylko Alcest! A teraz pokazują, że gotowanie może być ogromną frajdą. Szalone szaszłyki, trzypiętrowa kanapka, skaczący popcorn - Przepisy Mikołajka to mnóstwo smacznych i zabawnych dań dla małych i dużych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/DZ (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka - lekarka i doświadczona matka trojga dzieci - wykorzystując swoją wiedzę - wyjaśnia mechanizmy alergii pokarmowej, pisze o objawach i metodach jej rozpoznawania. Książka jest efektem pięcioletniego borykania się z własnymi problememi. Dowiadujemy się z niej, w jaki sposób i z czego przygotować potrawy dla dzieci z alergią pokarmową oraz jak zorganizować życie sobie i swoim najbliższym, aby prowadzenie domu nie zepsuło radości życia. W końcowej części znajdują się przepisy kulinarne, między innymi na chleb, tort urodzinowy, zapiekanki i dania mięsne. Receptury wzbogacono informacją, przy jakich alergiach dana potrawa nie jest tolerowana.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chleb bezglutenowy i inne wypieki / Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2021. - 272 strony : ilustracje kolorowe ; 20 cm.
Początki przygody z bezglutenowymi wypiekami zwykle nie są łatwe. Pieczywo bez dodatku tradycyjnych mąk często wychodzi twarde lub mało wyrośnięte, a czasem zwyczajnie niesmaczne. Wszystkie smaki i kształty nieudanego pieczywa przerobiła na sobie Aga Bednarska, autorka bloga bezglutenowejadlo.pl. Mimo tego nie poddała się i uparcie zmierzała do jednego celu – upiec pyszny, pozbawiony glutenu chleb! Jej książka to efekt wielu lat zdobywania wiedzy, zgłębiania technologii piekarskich i właściwości bezglutenowych mąk. W prosty i przystępny sposób podaje w niej wszystko, co musisz wiedzieć, by cieszyć się doskonałymi i zdrowymi wypiekami! Otwórz swoją domową piekarnię już dziś!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / [aut. Stanisław Berger et al.]. - Wyd. 23. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1982 - 798, [2] s., [32 k. tabl. : il. kolor. ; 25 cm.
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / [aut. Stanisław Berger et al.]. - Wyd. 30. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1988. - 751, [1] strona, [32] k. tabl. : ilustracje ; 25 cm.
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pizza : focaccia, bruschetta, piada / Mira Berdardes-Rusin. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, copyright 2014. - 63, [1] strona : ilustracje kolor. ; 25 cm.
(Smaczne i Zdrowe)
Forma i typ
Temat
Dziedzina i ujęcie
Potrawy bogate w składniki rodem ze słonecznej Italii podbijają serca coraz większej rzeszy smakoszy. Coraz częściej dostosowywane do produktów dostępnych na polskim rynku zaskakują smakiem. W prezentowanej książce Czytelnik znajdzie pomysły na rozmaite pizze – na słodko i na ostro, wyśmienite pieczywo typu focaccia, wspaniałą bruschettę z oliwą i czosnkiem, oraz receptury na piadinę – placek z pszennej mąki, do którego nadzienie można skomponować wedle własnych upodobań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotujemy z 5 składników to książka dla osób, które cenią dobre jedzenie, a nie mają czasu lub energii, żeby spędzać długie godziny na gotowaniu. Dzięki niej, jak za sprawą magicznej różdżki, obiad znajdzie się na naszym stole w czasie krótszym niż pół godziny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania. Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw - i mnóstwo innych pyszności. Dwiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet - jak zrobić własną książkę kucharską!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/DZ (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta bezglutenowa / Michelle Berriedale-Johnson ; [tłumaczenie Anna Sobolewska]. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2014. - 231, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Kuchnia Domowa)
Tyt. oryg.: "The everyday wheat-free and gluten-free cookbook".
Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu – to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety. Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki – herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty – na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowe Zdrowie)
Uwielbiasz spotkania przy grillu ze znajomymi lub rodziną? Udowadniamy, że możesz się nimi cieszyć bez obaw o sylwetkę i zdrowie. Co więcej, możesz przełamać nudę w menu potraw z grilla i zaskoczyć swoich gości ? zdrowiem i smakiem! Pięć znanych instagramerek podzieliło się swoimi sprawdzonymi przepisami na cudowne, aromatyczne i smakowite dania, które można przyrządzić podczas biesiadowania przy grillu. Dzięki ich pomysłom mięsa, ryby, warzywa i owoce podane z grilla nabierają niezwykłych smaków, a proste receptury pozwolą cieszyć się jednocześnie dobrym jedzeniem i znakomitym towarzystwem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie 4 okładki: Dekorowanie z fantazją.
Ponad 300 pomysłów na dekoracje dań mięsnych, rybnych, ciast, ciasteczek i deserów. Ozdabianie zimnych półmisków z wedlinami i serami. Przygotowywanie dekoracji bogato ilustrowane zdjęciami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej